(Esimese) kodu ostmine 1.1: kodulaenu kadalipp

Kuna kokkamine ja majapidamine kÀivad ikka kÀsikÀes, siis otsustasin, et edaspidi postitan ka sisekujundusest ning koduloomisest, sest ka neil teemadel on palju huvitavaid jutte. Ning mulle meeldib vaheldus. Kuna kodu ostmine on pÀris lai teema, siis alustan esmalt kodulaenust ning kinnisvara valimisest sellest lÀhtuvalt. RÀÀgin laenu taotlemisest ning tingimustest, mis vÔivad nii mÔnelegi komistuskiviks saada.

Minu kodulaenu lugu – tahtsin vĂ”tta laenu 0% sissemaksega (lisatagatisega), kuna sissemaksuks minev raha oleks Ă€ra söönud sisustamisele ja mööblile kuluva summa. Tagatiseks korter Tartus. Teisi laenukohustusi pole, palganumber kenake. Paberil peaks olema ideaalne laenukandidaat – korralik ja stabiilne töökoht, ĂŒlalpeetavaid pole, kaastaotleja samuti hea palgaga – mĂ”lemad IT-sektoris. Ei tundunud, et suuri takistusi teel saaks olla. Aga ikkagi oli. Ja nĂ€rvikulu ka omajagu palju 🙂 Aga sellest kohe lĂ€hemalt. Pildid on lĂ”ikude juurde lisatud vastavalt kirjeldatavale kinnisvarale.

Esimene objekt, mille ostmist pĂ€riselt kaalusin, oli ĂŒks armas korter EmajĂ”e kaldal. 100m2, vĂ€ga hea planeering ning mĂ”nus asukoht. Hind.. 220 000€. Esmane kĂ€ik panka kinnitas, et see summa ei tohiks olla probleemiks. Aga ilmnes teine probleem. Kaastaotleja vĂ€ljavĂ”te polnud pĂ€ris nii veatu, kui neile meeldinuks ja soovitati veel pool aastat oodata. Seni uurisin ja kĂ€isin erinevaid eluasemeid vaatamas ning vaikselt pidasin plaani, mida osta. Konkreetsest korterist loobusin, kuna hoolikalt jĂ€rele mĂ”eldes polnud siiski pĂ€ris see, mida tahtsin. Elutuba-köök oleks vĂ”inud olla suurem, terrass samuti jne.

Poole aasta möödudes hakkasid silma erinevad objektid, sealhulgas ka majad. Asusin kaaluma ise maja ehitamise vĂ”imalust. Imponeeris ka mĂ”te tehasemajast. Siiamaani tunduvad need igati tasemel. Uurisin krundiostmist ja laenuvĂ”tmist majale. See tundus tĂ”eliselt keerukas teekond, eriti kui krundiostmiseks koheselt raha pole (valitud krunt olnuks 60 000+€). MĂ”tlesin lĂ€bi kĂ”ik vĂ”imalused, ent lĂ”puks pidin ikkagi ideest loobuma. Liiga suur amps tundus too hetk. Ja ilmselt ka olnuks. Pank annab sel puhul laenu vĂ€lja etapiliselt ning vastavelt sellele, kui palju ehitatud on.

SeejĂ€rel leidsin ĂŒhe imearmsa eramu Ihastes. Siseviimistlus oli suurepĂ€rane, planeering ka. Asukoht maaliline. Olin vĂ€ga-vĂ€ga sisse vĂ”etud. Hinnaks 200 000€. Oluliselt mĂ”istlikum ju, kui see korter, eks? Pangast tundus ka roheline tuli olevat, aga.. Lisakulud muidugi oleks olnud pĂ€ris suured (aed ĂŒmber, sisustus jms). Seega kokku ikka 240 000-250 000€. Okei, mĂ”tlesin, et pole see nii hull midagi, saame ju hakkama kĂŒll. Kutsusime maja vaatama ka ĂŒhe sugulase, kes ĂŒht-teist ehituskvaliteedist taipas. Tema aga oli arvamusel, et see maja ei ole oma hinda vÀÀrt ning tegi kvaliteeti maha. Oli selge, et hind on natuke liiga kĂ”rge ja kuigi maja ise oli sĂŒmpaatne, siis pelgalt silmale ilusast ei piisa. Loobusin raske sĂŒdamega. Tagasivaadates olen rahul, et ost tegemata jĂ€i, sest ĂŒmbruskond on pĂ€ris palju muutunud. Ilus metsake maha raiutud ja palju maju juurde kerkinud.

Asusin uurima ka ridaelamuid. Ridakate seas meeldivad mulle ainult mittestandardsed lahendused – ĂŒhe korruse ja suurema köögiga. Ka neid oli turul paar pĂ€ris huvitavat eksemplari, millest ĂŒhe peagi broneerisn – mĂŒĂŒgihinnaks 135 000€. Õnneks oli broneerimistasu vĂ€ike, sest Ă”ige pea sain aru, et see diil jÀÀb katki. Ja vĂ€ga hea, et jĂ€i. Ma elan hetkel sellest ridakast paarisaja meetri kaugusel ja mĂ”tlen iga pĂ€ev sealt koeraga mööda jalutades, et pĂ”iklesin kuulist kĂ”rvale. Olin tolleks hetkeks juba pĂ€ris vĂ€sinud ja pettunud ning tahtsin midagigi ning hind oli ka piisavalt soodne. VĂ€ga vale suhtumine, muideks! Kinnisvara on ju ĂŒks elu kĂ”ige kallimaid oste, kindlasti ei tohiks seda teha valedel kaalutlustel. Katki jĂ€i diil seetĂ”ttu, et hindamisaktis sai hind vĂ€iksem kui summa, mida laenata soovisime (ridakas + köögimööbel + ehituslikud muudatused). Tagasi mĂ”eldes oleks olnud rumal vĂ”rdlemisi odavasse ridaelamusse lasta paigaldada 15 000€ köök ning teha luksuslikke ĂŒmberehitusi, mis kavas olid. Õnneks seda ei juhtunud 🙂 Broneerimistasust jĂ€in ilma, ent see oli “koolituskulu” nagu mu ĂŒks kolleeg ĂŒtles. Ja tal oli absoluutselt Ă”igus. See summa oli köömes minu praeguse pettumustundega, mida tunneksin seal elades. Juba seda pilti vaadates tunnen Ă€ngi.

Vahepeal uurisin paari korterit. Jaama tĂ€naval tulid mĂŒĂŒki mĂ”ned lukskorterid, hĂ€sti ilusa ja kvaliteetse sisuga, ent hinnad jĂ€lle pĂ€ris kĂ”rged. Üle 200 000€, muidugi. Samuti meeldisid Kitsa tĂ€nava ning TĂ€hepargi korterid. Pank ei ole sellistest objektidest vaimustuses, sest ruutmeetri hind on pisut liiga kĂ”rge, ĂŒkskĂ”ik kui suur palk ka pole. Nende risk laenamisel on suur, eriti kui olukord turul muutub. Ja kui asja ĂŒle jĂ€rele mĂ”elda, siis ei tundu need objektid ka pĂ€ris oma hinda vÀÀrivat. VĂ€hemalt minu jaoks. Enamus korteritest on otsevaade naabri elutuppa. Not my cup of tea. 

Ja siis.. leidsin ĂŒhe teise ridaka, mille asukoht oli mĂ”nus ja planeering vĂ€ga sĂŒmpaatne. Ühekorruseline, avar, vĂ”rdlemisi suure köögiga. KĂ”ik tundus kena. Hind polnud ka ĂŒldse paha – 170 000€. Ridaka kohta pisut kallivĂ”itu, ent omanĂ€olisus korvas selle. Arendaja oli nĂ”us ka mĂ”ned muudatused sisse viima. KĂ”ik oli tiptop. Ja pangast tuli.. JAH! Seekord siis laenutaotlusele. Eelmistel kordadel laenutaotluseni ei jĂ”udnudki, sest eelnevalt tuli ette takistusi (liiga kallis m2, madala vÀÀrtusega hindamisakt jne). MĂ”tlesin, et nĂŒĂŒd kĂŒll lĂ€heb ostuks, aga siis..

Uurisin KVd ja leidsin ĂŒhe majakese.. Kohe-kohe valmimas. Planeering oli ebareaalselt hea. KĂ”ige parem ĂŒldse siiamaani. MĂ”tlesin, et okei, kĂ€in kohapeal ka Ă€ra, nagunii on midagi, mis ei meeldi. LĂ€ksin ning tundsin koheselt, et see on see 🙂 Olin absoluutselt lummatud, kui sellesse majja sisse astusin. See suur köök-tuba! 50m2. Oeh, mis tantsuplats ja kui palju ruumi köögisaarele! “Just siia mahub mu unistuste köök”, mĂ”tlesin. Seinad olid vĂ€rvitud ning see vĂ€rv oli samuti vĂ€ga-vĂ€ga ilus. Helesinised seinad, millele kontrastiks tumesinine. Ka plaadid olid mĂ€rgruumidesse pandud ja needki oli hĂ€sti valitud. Olin lausa jahmunud, sest tavaliselt valitakse ikka odavamad vĂ”i iseloomutumad lahendused. Asukoht oli kena, hoovis kasvamas mitu armsat mĂ€nnipuud. Terrass suur ja avar – pĂ€eva- ja Ă”htupĂ€iksesse (pildil veel valmimata). Isegi katus oli peakohal, et vihmase ilmaga grillida. KĂ”ik oli lihtsalt ideaalne. Aga pank? Kas nemad ka nii arvasid? Ruttasin uut taotlust esitama teades, et eelmine kaotab kehtivuse. Teadsin ka, et sellele majale on veel mitu paari soovijaid. Pidin olema kiireim, muidu jÀÀnuks ilma! Aga ei jÀÀnud ning kirjutan hetkel siit samast majast teile seda blogipostitust 🙂 Pangas lĂ€ks kĂ”ik hĂ€sti, summa sobis neile (soodsam kui Ihaste maja, aga kĂ”rgema ehituskvaliteediga), lisatagatis samuti sobis, kĂ”ik dokumendid olid korras ning ostmine vĂ”is alata! Kuna kasutusluba veel too hetk ei olnud, siis pank enne ka laenu ei vĂ€ljastanud, kui luba kĂ€es. Lepingu sĂ”lmisin muidugi Ă€ra, aga vĂ€ljamakset enne ei toimunud. Esialgne leping kehtis paar kuud,  selle aja jooksul oli vaja kasutusluba ka saada. Ning see juhtus viimasel hetkel, kuna vald on jube aeglane. Ajas seda asja muidugi ehitaja ise. Sain veel sisse valida pĂ”randad, liistud, uksed ja nipet-nĂ€pet muudki. Köögitellimuse andsin ka ruttu töösse, sest see valmis 3 kuud. Ja lihtsalt vĂ”rdluseks – kui pangad ĂŒldiselt lubavad kuni 40% palga ulatuses laenukohustusi, siis meil sai selleks 15%. Ja me olime vĂ€ga riskivabad kliendid tegelikkuses – seda kinnitas ka madal laenuintress (alla 2%).

KokkuvĂ”tteks ĂŒtleks nii, et ilmselt kui pank annaks laenu kergemini ja ei oleks nii valiv ruutmeetri hinna suhtes, oleks valituks osutunud mĂ”ni teine kinnisvara, mille varem leidsin. KĂŒll aga on mul ÀÀretult hea meel, et nii ei lĂ€inud! Sest see maja on minu jaoks just see, mida ma soovisin. Ei ĂŒhtki miinust, ainult plussid. Ma tunnen iga pĂ€ev siin elamisest rÔÔmu ning olen tĂ€nulik, et just nii lĂ€ks. Vahel head asjad lihtsalt vĂ”tavad aega 🙂 Aga need tulevad, kui lasete sel juhtuda!

Meelespea kodulaenutaotlejale (minu kogemuste pÔhjal):

  • Pank annab laenu ainult kasutusloaga eluasemetele! VĂ”ibolla ka tehakse mĂ”ni kokkuleppeline erand, ent ĂŒldiselt nii see on. Enne, kui sissemakse tasute, arvestage sellega. Pealegi, te ei taha osta kasutusloata kinnisvara, sest seda mĂŒĂŒa on suhteliselt vĂ”imatu.
  • Pank tahaks nĂ€ha, et igakuiselt jÀÀb teie arvele ka ĂŒlejÀÀke. NĂ€iteks iga kuu palgast jÀÀb kenakene 400 eurot vaba raha. See nĂ€itab, et teil on ruumi laenu teenindada. (Meil istus mĂ”lemi pangakontol mitme kuu palk.)
  • Pank ei taha nĂ€ha teie arvel ĂŒhtegi kahtlast tehingut (pokker, kasiino, panustamine). Samuti on kiirlaenud vĂ€ga pahad nende silmis, ka krediitkaardid. (Mul ĂŒhegi siin punktis mainituga probleeme polnud).
  • Pank tahab 20% sissemaksu, Kredexiga lepivad 10%, lisatagatise olemasolul saate ka ilma, aga lisatagatise vÀÀrtus (see osa, mis ei kanna kohustusi) peab katma 60% ulatuses tagatava summa.
  • Lisatagatis peab kuuluma teile vĂ”i teie vanematele. Vanaema vĂ”i sĂ”bra maja ei sobi!
  • Laenukalkulaatorid ei anna eriti tĂ€pset ĂŒlevaadet teie vĂ”imalustest. Üldiselt lubavad need rohkem, kui tegelikult vĂ”imalik. Ja samuti vĂ”ivad konsultandid anda optimistlikumat infot, kui on reaalsus. NĂ€iteks: algselt öeldi, et saame vabalt 220 000 eurot laenu (0% sissemaksuga), nii polnud. Palgad oleks vĂ€lja andnud, aga tekkis teisi probleeme.
  • Kinnsivara ruutmeetrihind vĂ”ib takistada laenusaamist! 2500€/m2 vĂ”ib olla juba panga jaoks liig (eksklusiivne kinnisvara). Sellisel puhul tahavad nĂ€ha nad vĂ€ga suurt sissemakset (alates 40%). Ja selliseid kortereid on omajagu (ka ise sai mĂ”nda kaalutud).
  • Pank annab laenu ainult sellele summale, mille dikteerib hindamisakt! VĂ€ga tĂ€htis punkt, millega sain ise kĂ”rvetada.  Kui kinnisvara mĂŒĂŒgihind on kĂ”rgem hindamisaktist saadud hinnast, tuleb vahe ise kinni maksta.
  • KĂ”ik pangad ei ole samavÀÀrsed. SEB ja Swed pakuvad parematel tingimustel (intress jms) laenu kui vĂ€iksemad pangad. SEB ĂŒldiselt pakub Swedist ka paremaid tingimusi, vĂ€hemalt oli mul ja paljudel tuttavatel nii. LHV ja Luminor olid ĂŒsna naeruvÀÀrsed – ilmselt ei taheta eriti kodulaene vĂ€ljastada. Kuid eks pĂ€eva lĂ”puks sĂ”ltub see ikkagi eelkĂ”ige laenuvĂ”itjast!

JÀrgmises postituses kirjutan juba lÀhemalt sellest, mida pidasin kodu juures tÀhtsaks ning mis sai valiku tegemisel mÀÀravaks. 

12 thoughts on “(Esimese) kodu ostmine 1.1: kodulaenu kadalipp

  1. An says:

    Meil kodu otsimine kĂ€sil. Omame laenuvabalt kinnisvara, palk hea, töökoht kindel. Ning lĂŒkkan ĂŒmber punkti mis puudutab panku. Swed on ajuvaba ja tigedaks ajav, oma kodu pank ja lihtsalt mitte kuidagi ei vĂ€ljasta piisavat laenu, samas kui luminor annab.

    • Getter says:

      Mina kiitsin SEB’i, aga ka Swed oli mĂ”istlikum kui Luminor minu jaoks. Eks see vĂ€ga sĂ”ltub olukorrast ju tegelikult. Mis intressiga Luminor pakub, kui saladus pole? Sest SEB-Swed intressid on ĂŒldiselt palju mĂ”istlikumad (alla 2 sain mina).

  2. Katri-Helena Allas says:

    JĂ”udsin sinu blogini lĂ€bi postimees.ee ja tulin siia eraldi ĂŒtlema et vĂ€ga-vĂ€ga hea postitus!! Endal seisab sama asi nii 4-5 aasta pĂ€rast ees, vĂ€ga suure huviga lugesin ning kindlasti pakuvad mulle huvi ka sinu teised samateemalised postitused. Sul on vĂ€ga hea stiil!

    • Getter says:

      Tere, aitĂ€h! VĂ€ga tore, et leidsite tee siia! Ja veel eriti tĂ€nan komplimendi eest 🙂 See teeb vĂ€ga rÔÔmsaks ja ajendab kirjutama ka edaspidi!
      Samateemalisi postitusi tuleb veel terve seeria 😉

      • Kk says:

        Ei kujuta ausaltöeldes etge mis valemiga mul peaks kuu lĂ”pus veel 400 euri kobtole jÀÀma. Teenin ca 1500euri. ĂœĂŒri maksan 550 euri, kommud ca 100 euri, telia, telefoniarve ja muu selline ceel ca 70-80 euri. Auto bensiin, kindlustus ca 200 eurot. Sinisilmne mĂ”tlemine. Ei kujuta ette kui palju on eestis reaalselt inimesi kellel kuu lĂ”pus palgast selline summa alles jÀÀb.

        • Getter says:

          Tegelikult ikka on 🙂
          Aga eks see on panga soov, mitte kellegi teise, ja neid ei huvita ĂŒkski pĂ”hjendus, miks seda raha seal pole.

  3. Yxkb says:

    JÔudsin lÀbi Postimehe siia blogini. VÀga hÀsti kirjutatud.
    Ja see on nii Ă”ige, et mĂ”nikord lĂ€heb elus lihtsalt nii, et Ă”ige asi laseb kaua oodata. Minul osteti nina alt praktiliselt maja, mida oleks vĂ€ga tahtnud. JĂ€rgmine sobilik, mille leidsin, oli ka juba kellelegi Ă€ra lubatud. Ma ei tea, mis mul oli, aga lausa kĂ€isin peale maaklerile, et ma tahan ka vaatama tulla ja praktiliselt pressisin peale. Teadsin tĂ€pselt turuolukorda ja peale vaatamist kohe ĂŒtlesin maaklerile, et ma pakun rohkem. Omanik oli nĂ”us, sest mingit paberit ei olnud veel tehtud.
    No nii Ă”ige maja oli, et kĂ”ik meeldis – koht, maja vĂ€limus, ruumide paigutus ja suurus. Igatahes selle maja me endale saime ja ma olen ikka vĂ€ga-vĂ€ga rahul. Ainult alati imestan, et kuidas ma julgesin sellised kĂ€igud teha.
    RÔÔm lugeda, et keegi veel on oma majaga nii rahul.

    • Getter says:

      Tere! AitĂ€h tagasiside eest, see teeb mu vĂ€ga rÔÔmsaks 🙂

      Vahel ikka tundub, et saatus on olemas ja nii mÔnigi takistus on just selleks teele seatud, et hiljem midagi ilusat saaks juhtuda!

      VÀga tore, et mul on saatusekaaslane, kes on sama Ônnelik ja rahul oma kodukesega!

  4. Keit says:

    Tere Getter, vĂ€ga hea meel, et Sinuni jĂ”udsin. Kuna just soetasime ka endale kodu (uusarendus), siis seda enam tekitavad koduteemalised postitused pĂ”nevust! Meie ostsime alustuseks kĂŒll korteri, kuid enne, et sinnani ĂŒldse jĂ”uda, tuli omaette kadalipp lĂ€bida. Samuti on see meie mĂ”lema esimene pĂ€ris oma kodu ja ausaltöldes arvasin, et asjaajamine panga ja arendajaga kĂ€ib natukene kiiremini 😀 Õnneks leidsime korteri, mis meile sobis, ĂŒsna kiirelt. Alguses tahtsime kĂŒll teise planeeringuga korterit samas majas, kuid olen vĂ€ga Ă”nnelik, et need olid juba broneeritud ja pidime valima selle, mille ka nĂŒĂŒdseks ostsime! NĂ”ustun, et paljud asjad juhtuvad ikkagi pĂ”hjusega.

    Nagu olen aru saanud, on LHV vist rohkem Ă€ri-, kui kodulaenudele spetsialiseerunud. Meie saime kĂŒll LHV-st positiivse vastuse, sest minul on korralik palk ja mu kaaslane töötab IT sektoris, kuid intress oli liiga kĂ”rge ja loobusime. Kuna minul laekub palk ÂŁÂŁÂŁÂŁ, siis Swedbank ĂŒtles kohe ei. Minu teine pool oleks saanud Swedist ka ĂŒksinda laenu, kuid tahtsime siiski koos vĂ”tta ja kuna SEB-il ei olnud mingeid pretensioone, siis lĂ€ks lihtsalt. Muidugi pani mind imestama ja paneb siiani, et kuigi korter, mille ostsime, oli suhteliselt odav vĂ”rreldes nendega, mis praegu ehitatakse, kontrollis, uuris ja puuris pank igasuguseid asju. KĂŒll oli vaja neil ĂŒht ja teist paberit, siis oli neil mingi segadus, kord tahtsin nad uut paberit mingi asja kohta ja siis jĂ€lle ei tahtnud jne. Laenusumma, mida me kahepeale kokku oleks saanud vĂ”tta, oleks old ikka kordades suurem, kui me tegelikul vĂ”tsime ja on vĂ€ga hea meel, et me seda vĂ”imalust Ă€ra ei kasutanud ja odavama variandi juurde jĂ€ime, sest kui sellise “vĂ€ikse“ summaga oli nii palju jama ja asjaajamist, mis siis veel suurema summa puhul saanud oleks !?!?!?

    Kuna meil on tegemist uusarendusega, mis valmib alles 2020 kevadel, siis on seal kindlasti juures asju, mida valmis korterite puhul pole. Planeeringu, valgustite, pistikute valimised ja muutmised, siseviimistlus jms, mis kĂ”ik seda protsessi pikendavad. Uute hinnakalkulatsioonide tegemine ja pangale edastamine jne. Arvan, et esimene samm korteri/maja ostu puhul ongi kĂ”ige raskem. NĂ€rvesööv ja stressirohkem – vĂ€hemalt minu jaoks. See pidev ootamine, suhtlemine, kokkuleppimine ja kokkusaamine. Paberite saatmine, millegi tĂ”estamine jne. Soovitan kĂ”igil, kellel korteri/maja ost kĂ€sil, endale selgeks teha, et see on ikkagi pikem protsess ja vĂ”tab aega. Meie oleme palju Ă”ppinud ja arenenud selle protsessi kĂ€igus ja tulevikus on kindlasti palju kergem ja oleme targemad! Ärge tehke oma valikuid kiirustades ja mĂ”elge lĂ€bi, it pays off, uskuge mind 🙂

    • Getter says:

      Jaa, vĂ€ga Ă”ige 🙂 NĂ”ustun igati! See on pikk ja kurnav protsess, aga seda ka vÀÀrt.
      Meil elukaaslasega samamoodi kÔrged palgad, ka IT-sektor, aga ilmselt keerukaks tegi just see fakt, et tahtsime 0% sissemaksega. Oli vaja ju osta nii palju muid asju ka.
      NĂŒĂŒd, kus laen on kĂ€es, on kuumakse pisike mu meelest ja seetĂ”ttu ka mĂ”nus, et ei vĂ”tnud 220 000 maksvat elamut.
      Edu teile kĂ”igega ja jĂ€lgige mu sisutusnĂ”uandeid ka siis 😉

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga