Koorene kukeseenekaste, sest on ju kukeseenehooaeg!

Armastus seente vastu tekkis mul üsna hiljuti. Lapsepõlvest kummitasid mind mälestused limastest ollustest, mida kuskil koolisööklas pakuti. See rikkus mu seeneisu ikka väga pikaks ajaks. Tegelikkuses on seen üks ütlemata tänuväärne ja mitmetahuline sell, meenutades oma tekstuurilt ja maitseomadustelt sageli ka liha (eriti sirmik). Seenelkäimine on mulle aga alati meeldinud, korjata neid vahvaid kübarakesi on väga tore ja rahustav. Minu isiklikud lemmikud on männiriisikad – marineerituna ja seenesalatis. Väga armastan ka teisi riisikaid, aga metsaalune on tegelikult täis palju erinevaid gurmeeseeni, mida tuleb osata vaid korjata. Üks seen, mida vist kõik tunnevad ja teavad, on kukeseen. Mõnusalt maitsekas ja aromaatne, sobib ideaalselt koorekastmesse, pastasse ja küpsetistesse.

See kreemine kaste, mida mina valmistan, sobib nii värske kartuli kui pasta peale. Leian, et kartul mahendab maitset siiski paremini ja on minu number üks valik siinkohal. Kui aga pasta kasuks otsustan, siis valin lamedad ja pikad nuudlid, nt tagliatelle. Mina teen oma pasta ise, kuid ka poes leidub häid variante. Pastale lisan veel värskuseks ka näiteks riivitud sidruni koort, peterselli ja parmesani.

Kastme jaoks (4-6 portsjonit):

  • 1spl võid
  • natuke oliiviõli
  • 1 sibul
  • 150g toorsuitsupeekonit
  • 0.5kg kukeseeni
  • 400ml vahukoort
  • soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumuta pannil või ja õli, mis tuleb lisada selleks, et vältida või kõrbemist. Tükelda sibul ning lisa pannile. Pruunista kuldseks. Lisa tükeldatud peekon ning prae seni, kuni seegi kaunilt krõbe. Seejärel lisa seened. Ilmselt pead seda tegema vähemalt kahes osas, sest liiga palju korraga pannile panna ei ole mõistlik. Seened on väga vesised ja katavad pannipõhja kiiresti mahlaga. Kui lisad neid pigem vähehaaval, väldid liigse vedeliku teket. Pruunista seenedki korralikult (vesi peaks olema täielikult aurustunud). Maitsesta soola-pipraga. Seejärel lisa vahukoor ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda kastet pisut kokku. Maitsesta vajadusel. Serveeri värske kartuliga!

 

Paar seenenippi ka:

  • Võimalusel mitte pesta, sest seened imavad vett sisse. Pintsliga saab puhtaks küll
  • Seeni ei tasu liiga väikseks lõigata. Mina näiteks kukeseeni üldse ei haki. Võibolla vaid siis, kui mõni väga suur isend korvi satub.
  • Kuumutage seentest vedelik ikka korralikult välja = maitse!

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga