Magus ja vürtsikas meekana

Ma olen päris kindel, et krõbe meekana on kõigi hiinakate enimmüüv artikkel, vähemalt Eestimaal. Ülikooliajal töötasin Tsink Plekk Panges ettekandjana ja vähemasti seal oli see raudkindlalt kõige popim roog. Ja eks ka põhjusega, maitsev ju. Minu jaoks on klassikalises meekanas pisut puudu vürtsidest ja maitsedimensoonidest, seega lisan enda omasse rohkem särtsu. Küll aga ei lisa ma iial oma toitudesse naatriumglutamaati, mida teevad kõik kõne all olevad söögikohad ja mis annab iseloomuliku maitse ka kõigile neis pakutavatele roogadele. Antud retsept on täiesti minu enda disainitud ja minu maitse järgi sätitud.

Kana jaoks (4 portsjonit):

  • 500g kanafileed
  • 1dl nisujahu
  •  0,5dl maisitärklist
  •  0,5tl küpsetuspulbrit
  •  1 munavalge
  •  70ml jääkülma vett
  •  1spl õli
  •  soola

Lõika kanafilee pikkadeks ribadeks või kuubikuteks. Sega taina koostisosad kokku ning sega kana taina sisse. Küpseta fritüüris või õliga täidetud potis kuldpruuniks, nõruta köögipaberil. Õli temperatuur peaks olema 180 kraadi ja kana küpseb 2-3 minutit.

Kastme jaoks:

  • 2dl kanapuljongit
  • 1dl ketšupit (mitte tomatipastat)
  • 1spl (tumedat) sojakastet
  • 1dl mett
  • 1dl kuiva veini
  • peotäis seesamiseemneid
  • 2 küünt küüslauku
  • 1-2 tšillit
  • jupp ingverit
  • soola
  • serveerimiseks hakitud rohelist sibulat

Kuumuta pannil õli ning pruunista selles hakitud küüslauk, ingver ja tšilli. Jälgi, et küüslauk liigselt ei pruunistuks. Lisa pannile kanapuljong, vein, ketšup, soja, mesi ja seesamiseemned ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda kastet kokku seni, kuni see muutub kleepjaks. Maitse ja vajadusel lisa üht-teist veel juurde. Kuna ma ise lisan alati tunde järgi kõike, siis on kogused pigem orientiiriks, lõpuks tasub ikka enda maitse järgi kõik paika sättida! Sega kastmesse kanatükid ning serveeri koheselt riisi või nuudlitega.

28 thoughts on “Magus ja vürtsikas meekana

  1. Mi says:

    Huvitav kui kuumaõhufritüüris teha, kas jääb sama maitsev.. Või kas üldse õnnestub?
    Kõht hakkas igaljuhul korisema ja lähipäevil võtan selle retsepti ette! 😋

    • Getter says:

      Ma arvan, et kindlasti tasub katsetada. Ainult, et see tainas on päris vedel, seega ma ei kujuta ette, kuidas ta seal vastu peab. Ma ehk prooviks maisitärklisega hoopis.

      • Mi says:

        Kuumaõhufritüüris pigem ei õnnestunud. Taigna tegin natuke paksema, aga kanatükid jäid tugevalt korvi kinni seega jätkasin ikka õli ja potiga. Aga ma proovin veel 😀
        Muidu retsept on 100% see mida ma otsinud olen – IMELINE! aitäh, Sulle! Lisasin veel külmutatud herneid mis jäid krõmpsud ja magusad, mm 😋

        • Getter says:

          Jaa, kahtlustasin ka, et võivad kinni jääda 🙂
          Aga väga super, et muidu meeldis ning herned sobivad kindlasti sekka, ananassitükid ka 😉

  2. Merli says:

    Tundub kuidagi poolik retsept või ma ei saa aru 😀 Mis asjad täpsemalt taignasse lähevad, kas need mis Sul kirjutatud kana jaoks? 🙄🤔😀

  3. Brita says:

    Mulle meeldis retsepti lihtsus. Samas tekkis mul küsimusi… kuhu valada järele jäänud rasv? kraanikaussi ei taha ummistada, vetsupotti see nagu ka ei sobi.. lähen valan õues otse biojäätmete prügikasti?
    Veel, et kanafilee tükid keetsin ma õlis kivikõvaks – kuidas seda vältida? 😀 ma keetsin esimesi ca 20 minutit ja teise satsi panin kõik ülejäänud potti, siis läks üle 30min, et pruunistuksid kenasti. Taigen tuli neil ka kõigil ümbert ära…
    Mis ma valesti tegin? 😀 🙁

    • Getter says:

      Tere 🙂 Tore, et retsept muidu meeldis.
      Õli sobib ilmselt kõige paremini tõesti biojäätmetesse, ma ise tavaliselt panen mingi anuma sisse veel.
      Küpsemisaeg on olnud väga pikk, kas õlitemperatuuri mõõtsite? Tundub, et see oli väga madal, sest kana peaks valmima 2-3 minutiga. Kanatükk peab koheselt sisisema, kui õlisse lisada. Samas ei tohiks ka liiga kuum olla – 180 kraadi oleks ideaalne. Ja tainas tuli ka selle pika küpsemise tõttu ära.

  4. E says:

    Vein läheb koos teiste kastme koostisosadega pannile? Või vein retseptis puhtalt joomiseks? 😀

  5. Reelika says:

    Kas seda kana oleks reaalne/võimaluk ka mõned tunnid varem valmis teh, kui tahta pakkuda sünnipäeva laual, aga vahetult enne külaliste tulekut sellega mässata ei sooviks?

    • Getter says:

      Jah, ikka 🙂 See kana on ka järgmisel päeval veel väga hea (lihtsalt kaste on rohkem sisse imendunud).

  6. Annika says:

    Ma pole varem midagi friteerinud ja fritüüri seega ka pole. Kuidas seda ohutult ise potis teha? Palju ja mis õli peaks panema? Kuidas veenduda temperatuuris? Kas lihatermomeeter kannatab nii suurt temperatuuri? 🙂

    • Getter says:

      Potti tuleb panna õli nii palju, et kanal oleks ruumi nö ujuda, põhja ei tohiks ulatuda. Õliks sobib hästi rapsi- või päevalilleõli. Temperatuuri tuleb mõõta kas termomeetriga või jälgida, et kana kenasti säriseks, aga liiga kiiresti ei pruunistuks ja selle kohta ma ei oska öelda, kas lihatermokas kannatab, aga arvan, et pigem mitte, sest 180 on ideaalne õlitemperatuur ja liha sisetemp üle 80 ei peaks kunagi minema 🙂

  7. Johanna says:

    Kana on väga maitsev, kuid mulle tundub, et teen midagi valesti, sest kana läheb kastme sees kohe pehmeks ega jää mõnusalt krõbe. Esimest korda tehes jäi kana väga krõbe ja oligi täpselt nagu mõnes hiinakas. Olen veel mitu korda seda teinud ja kana jääb krõbe kohe õlist tulles, kuid kui kastmega kokku segan, siis kaob ka krõbedus.. Kas asi võib selles olla, et kaste on liiga soe või milleski muus?

    • Getter says:

      Aga tegelikkuses see ongi täiesti normaalne, et kastmes krõbedus mingil määral kaob, sest kaste on vedelik ja see pehmendab. Kui teha võimalikult paks kaste, siis kaob vähem krõbedust 🙂 Minul on tavaliselt nii kokku keedetud, et katab kana ära, aga rohkem nö vedelikku järgi ei jää.

      • Triin says:

        Ja mina ei oska kastet teha.. no ei lahe paksuks ja kleepekaks, ükskõik kui palju mett panen :/ keeda kaua ei lase, hetkeks ja siis laen vaikselt podiseda.. õnneks sain maitsed paika! 😀

  8. Kersti says:

    Appiii, ma senini nutan Tsikk Plekk Pange meekana taga- no maailma parim oli! Mitte kuskil pole isegi samaväärset varianti. Pean proovima 😜

    • Getter says:

      Oli väga hea, aga minu jaoks puudus vürts, siis on see ka! 🙂 Aga muidu küll, jep. Pang oli üks vägev koht ses suhtes, teised hiinakad ikka ei saa ligilähedalegi.

  9. Maarja says:

    Kasutasin veini asemel coca-colat ja jäi ausalt mega sarnane veiniga tehtud retseptis.

    Täiesti 101% toimiv retsept ja meie pere nüüdne lemmik, lastele teeme eraldi-ilma chillita 😄

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga