Vastlakuklid ehk eestlaste kord-aastas-lemmikmaiustus

Ma ei tea, miks, aga millegipärast on see lihtne kukli-vahukoore kombinatsioon ääretult mõnus. Eriti kui lisada ka pisut hapukat moosi, mis lisanüanssi annab. Hea kukli saladus on hästi maitsestatud ning kergitatud pärmitainas. Tihke vähekerkinud kukkel ei paku erilist maitseelamust. Selle retseptiga aga ei pea muretsema, et kukkel taoline tulekski.

Vaja läheb:

  • 500g või pisut peale Veski Mati eriti head nisujahu (lisada esialgu pigem vähem)
  • 2,5 dl piima, käesoojana
  • 35 g presspärmi või pakk Veski Mati kuivpärmi
  • 75 g võid, sulatatuna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • pisut soola

Kõigepealt soojenda piim u 37kraadini. Sellele lisa pärm ning sega kokku. Seejärel lisa suhkur, sool ning u pool jahukogusest, sõelutuna. Sega ning lisa ka või ja muna. Lisa ülejäänud jahu ning sega see kõik ühtlaseks ning hinda, kas tainas on piisavalt paks või vajab veel pisut lisajahu (kui väga kleepuv, lisa natuke juurde). Sõtku korralikult ning lase kerkida. Mina kergitan 50kraadini soojendatud ahjus räti all. Kui kahekordseks kerkinud, jaota vastavalt soovile 50-100g pätsikesteks ning veereta pallid. Kergita ka neid ahjuplaadil veel 15-30 minutit. Pintselda munaga ning küpseta 220kraadises ahjus u 15 minutit või kuni kaunilt kuldsed.

Lase täielikult jahtuda ning täida moosi ja vahukoorega, peale puista tuhksuhkrut.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga