Juustusuflee trühvlitega

Prantslased on aru saanud millestki väga olulisest – või ja juust teevad kõik toidud paremaks. Need kaks imelist toorainet on prantsuse köögi alustalad, vähemalt minu jaoks, ning loomulikult sobivad nad lugematutesse roogadesse. Kuna mul on kodus juust ning või alati olemas ja kapist ei puudu ka jahu, siis olen sufleed juhtunud tegema ka olukorras, kus vaja kasutusse võtta külmikujäägid. Just hiljuti nii juhtuski. Avasin kapi ning vastu vaatas pakike trühvlijuustu, mis anus nahka panemist.

Suflee on üks neid kurikuulsaid retsepte, mida peljatakse ning peetakse ainult meisterkoka-vääriliseks. Mina pole suutnud kordagi oma sufleekesi tuksi keerata, seega ei tasu liialt muretseda. On teatud põhitõed, millest peab kinni pidama, kui seda teha, on õnnestumistõenäosus võrdlemisi kõrge. Siiski ei hindaks ma teda päris algaja retseptiks, sest teatud nüansid eeldavad siiski põhitõdede tundmist. Ahjuuks peab jääma suletuks terve küpsemise aja ja roux peab olema tehtud õigesti. Ning muidugi need armsad munavalged – ärge neid ka üle- ega alavahustage. Uskuge mind, see maitse, tekstuur ja eneseületus on vaeva väärt! Muideks, head pilti sufleest on väga raske saada, kuna ta hakkab ahjust tulles kiiresti allapoole vajuma – see on täiesti loomulik, ent kurb nähtus.

Vaja läheb (4 portsjonit):

  • 2sl võid + määrimiseks
  • 2sl jahu
  • 3dl piima
  • 4 muna valge-kollane eraldatud
  • 150g trühvlijuustu (Juustukuningad), riivituna
  • soola, pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri 4 ramekin’i võiga ning tõsta kõrvale. Sulata pannil või, lisa jahu. Kuumuta paar minutit, ent ära pruunista. Lisa vispeldades piim ning kuumuta veel minut, paar, pidevalt segades. Segu peab muutuma ühtlaseks ja paksuks, ent kuumus ei tohi olla kõrge. Kui soovitud konsistents on saavutatud, tuleb segu tulelt eemaldada ning vajadusel lasta jahtuda. Kui segu on käesoe, võib koheselt asuda ükshaaval sisse segama munakollaseid. Samal ajal vahustada munavalged tugevaks, ent mitte kuivaks vahuks (või kui stand mixer puudub, siis tuleb see töö enne ära teha). Kui munakollased on lisatud, lisada ka maitseained ning vähehaaval asuda lisama juustu, alaliselt segades, et juust ühtlaselt sulaks. Võimalik, et segu on nüüdseks juba sulatamiseks liialt jahe, ent see ei ole probleem. Kui kõik muu lisatud, on munavalge kord. Munavalgevahtu on oluliselt lihtsam segada, kui kõike korraga ei lisa. Jaotage mõttes 3-4 portsjoniks ning lisage üks portsjon korraga, segage kenasti kokku ning siis lisage uus. Segamise all mõtlen spaatliga tõstvaid liigutusi tehes. Kindlasti mitte kloppida ega üle segada. Õhk on see, mis annab sufleele tema loomuliku imekauni vormi. Jaga segu nelja vormi vahel ning aseta ahju 20-30 minutiks. Tegelikku aega võta sufleede välimuse järgi – kui nad on kõrged ja kaunilt pruunid, on nad ka valmis.

Naudi pokaali kuiva valge veiniga ja söö koheselt!

 

Comments are closed.