Risoto on tegelikkuses õige eestikeelne variant, aga kuna ÕS pole veel orsotot oma varamusse võtnud, siis kasutan kummagi jaoks itaaliapärast kirjapilti.
Usun, et orsotto pole sugugi rohkem uudisroog kui risotto. Olemuselt väga sarnased, erinevad nad vaid tangaine poolest – orsotto põhineb odral, risotto riisil. Mulle maitsevad mõlemad, ent eelistan orsottot, sest leian, et odrakruup annab põnevamat maitset ning rohkem tekstuuri. Al dente on ainus viis kumbagi serveerida ning kruupide puhul on üleküpsetamisoht palju väiksem. Kui valmistamismeetod, mis sobib mõlemale roale, on selge, võib retsepti vastavalt oma soovidele muuta.
Vaja läheb (2 portsjonit):
- 2dl odrakruupe (Veski Mati)
- 1 väike sibul, hakitud
- 2 küüslauguküünt, hakitud
- 1dl kuiva valget veini
- u 5dl puljongit (kasutasin Food studio kanapuljongit)
- 1-2dl peedimahla
- 50g parmesani
- 50g võid
- 100g kitsejuustu
Kuumuta pannil õli ning pruunista sibul ja küüslauk. Lisa odrakruubid (eelnevalt leotamata) ning kuumuta veel mõned minutid pidevalt segades. Nüüd lisa vein ja lase sel täielikult kruupidesse imenduda. Seejärel hakka kulbikaupa lisama puljongit nii, et uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelnev täielikult kruupidesse imendunud. Jätka seni, kuni puljong otsas. Tee sama peedimahlaga. Nüüdseks peaksid kruubid olema pehmed, ent siiski hamba all vastupanu pakkuma. Kui nii, lülita kuumus välja ning sega sisse ka või ja parmesan. Serveeri koheselt koos murendatud kitsejuustu ning röstitud tomatitega. Retsepti selleks leiad siit.