Veisetartar ja kapparimajonees

Tartar on üks selliseid pisut vastuolulisi roogi, mis ei jäta kedagi külmaks. Üldiselt kas süüakse väga hea meelega või ei sööda üldse. Restoranis käies on see minu jaoks üks sagedamaid valikuid, kuid viimasel ajal olen pidanud pettuma. Küll on liialt kuiv, küll üle maitsestatud jne. Lisaks ei meeldi mulle peeneks töödeldud liha, mina lõikan noaga tükid, et oleks ka tekstuuri. Liha kvaliteet on ka väga tähtis! Ilmaski ei kasutaks ma hakkliha, rääkimata üldse tavapoodides müüdavast lihast. Ostan Liivimaa lihaveise fileed, sest see on värskelt leitav ja kindla peale minek. Lisandid on samuti lihtsad ja klassikalised ning lõppnoodi annab majonees, mille retsepti ise välja töötasin ning mis siia ideaalselt sobib!

Tartari jaoks (2-4 portjonit):

  • 300g kvaliteetset veisefileed
  • üks shalottsibul
  • 50g marineeritud kurki
  • soola
  • pipart

Puhasta filee (kui on mõned kelmed või rasvakiud) ning haki väikesteks tükkideks. Haki peenelt ka shalott ning kurk ja lisa lihale. Maitsesta soola-pipraga ja sega kokku ning jäta natukeseks maitsestuma.

Kapparimajoneesi jaoks:

  • paar tl õunasiidriäädikat (mina fännan Wöselit)
  • 1 munakollane
  • pisut sinepit
  • 1-2dl rapsiõli
  • soola
  • suhkrut
  • peotäis kapparimarju

Esiteks – täpseid koguseid ma ei anna, sest ma ise kunagi neid ei mõõda ja lisan kõike maitse järgi, mida võiksite ka teie teha. Alustuseks löö munakollane kaussi ning lisa sellele sinep, äädikas, sool (,aga mitte palju, sest kapparid on ka soolased) ja natuke suhkrut. Sega ilusti läbi. Mikseriga pidevalt segades alusta vähehaaval õli lisamist. Mida rohkem õli lisatud on, seda julgemalt võib seda lisada. Maitse ja vajadusel lisa maitseid. Haki kapparid peeneks ning sega majoneesi sisse.

Serveerimiseks:

  • baguette
  • oliiviõli
  • küüslauk

Lõika baguette viiludeks, nirista peale oliiviõli ning rösti kuldseks (ahjus või pannil). Hõõru röstitud viile küüslauguga. Serveeri tartari koos baguette’i viilude ning kapparimajoneesiga!