Teeme ise croissante!

Ma arvan, et kui on olemas üks saiakeste kuningas, siis see on croissant! Nii lihtne, aga samas nii keeruline, nii minimalistlik, aga samas nii uhkeldav. Nii krõbe ja samas pehme. Lihtsalt ideaalne. Kuigi võiks tunduda, et pärmi-lehttaina tegemine ei ole kõige kergem ettevõtmine, siis tahaksin kinnitada, et see pole ka midagi kaelamurdvat! Vaja ainult natuke meele- ja lihasjõudu 😉 Ja kui sõrmed hiljem rullimisest villis on, siis suussulav tulemus korvab selle!

Parim oleks tainas valmis teha eelneval õhtul ja küpsetada järgmisel hommikul, sest nii jõuab see rohkem maitsestuda ja pärm vaikselt toimetada. Croissant võib olla nii magus kui soolane – traditsioonilisele pole tarvis midagi juurde lisada, ent soovi korral võite sisse keerutada šokolaadi, juustu või muud meelepärast. Maitsevõi annab samuti väga head lisanüanssi. Suurus on samuti teie endi tunnetuse küsimus. Sel korral tegin mõnusalt pirakad, et ikka rohkem nautida saaks! Ja muideks, valmis croissanti vahele saab ka kõike head laduda, justkui võileivale – proovige soolalõhet, prosciuttot, camembert juustu ja murakamoosi – kõik need kombinatsioonid viivad keele alla! Samuti on need väga mõnusad peolauakülalised või suvisel ajal ka piknikukaaslased.

Vaja läheb:

  • 60g toasooja võid
  • 500g nisujahu
  • 50g suhkrut
  • 2-3tl soola
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 3.5dl külma MO Saaremaa Betti võipiima (, sest see lisab ekstra võiset maitset)
  • 350g võid (kui soovid, võid kasutada ka maitsevõid, näiteks MO Saaremaa küüslauguga või on suurepärane)

Taina jaoks sega kausis kokku külm võipiim, suhkur, pärm ja sool. Sellele lisa või ja jahu, sega ühtlaseks ning sõtku kümmekond minutit. Kata kilega ja aseta külmikusse pooleks tunnis puhkama – tainas ilmselt veel kerkima ei jõua hakata ja see polegi vajalik. Võta küpsetuspaber ning sellele aseta või – lihtsam, kui toasoe – kata ka teine pool küpsetuspaberiga ning suru käte või tainarulli abiga ühtlaseks suureks nelinurgaks. Aseta külmikusse tahenema.

Nüüd, kus nii tainas kui või on külmad, puista lauale pisut jahu (mulle meeldib kasutada riisijahu). Kalla tainas jahusele pinnale ning rulli ühtlaseks nelinurgaks.

Nüüd aseta võiplaat keset seda nelinurka.

Ja kata võiplaat mõlemalt poolt tainaga justkui sulgeksid kapiuksed 🙂

Ja seejärel rulli ainult pikkupidi liikudes tainast veel pisut.

Nüüd tee ka esimene kihitus. Selleks voldi tainas kaks korda iseenda peale. Ja meil on 3-kihiline tainas!

Aseta nüüd tainas pooleks tunniks külmikusse. Aja möödudes rulli tainast jällegi pikkupidi ehk siis võta tainas enda ette selliselt, et see osa, kust voldid paistavad, oleks üleval-all. Ning toimu samamoodi nagu eespool ehk siis voldi tainas jälle enda peale. Nii saad 9 kihti. Aseta jällegi pooleks tunniks külma ning korda seda etappi veel 3 korda – kokku saame selliselt 243 kihti.

Peale viimast kihitust lase tainal külmikus olla minimaalselt 4 tundi, ent pigem terve öö.

Hommikul rulli tainas välja ning lõika terava noa või tainalõikuriga kolmnurgad. Tainas võib alguses olla väga raskesti rullitav, ent lase sel siis  pisut toasoojas olla, et see pehmemaks muutuks. Küll aga jälgi, et või endiselt tahke püsiks, muidu rikud kihid.

Keera kolmnurgad rulli ja aseta ahjuplaadile tunniks ajaks kerkima.

 

Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta croissante seni, kuni need on kuldpruunid.

Õige croissant on pealt krõbe ja karbisev ning seest imeõrn ja pehme 🙂

Sama tainast võid kasutada ka kõikideks muudeks küpsetisteks, mis vajavad pärmi-lehttainast.

Postitus valmis koostöös MO Saaremaaga.