Kohe-kohe on käes aeg, mil kõik värske oma aiamaal valmis saab ja ka turule jõuab. Ja sellisel ajal eriti tasub just neile saadustele tähelepanu pöörata. Värskelt nopitud ja ülimalt aromaatne basiilik annab pestos oma kauni maitse suurepäraselt edasi. Ja miks mitte see maitsekas pesto määrida taina peale, kringliks keerata ja ahju panna? Kergelt magus sai koos ääretult maitseküllase soolaka pestoga on nii mõnus kooslus!
Pesto jaoks:
- suur punt basiilikut (nii lehed kui varred)
- 50g riivitud parmesani või mõnda teist maitsekat kõva juustu
- 50g röstitud mandleid või piiniapähkleid või kreeka pähkleid
- paar küünt küüslauku
- 0,5dl neitsioliiviõli
- soola
Lisa kannmikserisse või köögikombaini või uhmrisse basiilik, riivitud juust, purustatud pähklid ja küüslauk ning sool. Aeglaselt nirista juurde ka õli samal ajal ülejäänud massi purustades ja töödeldes. Valmima peaks ühtlane roheline emulsioon.
Taina jaoks:
- 25g presspärmi
- 2,5dl MO Saaremaa võipiima (kooresem mekk, kui piimal)
- 100g võid
- 1dl suhkrut
- soola
- kuni 500g nisujahu (ära korraga sisse kalla)
Lisaks:
- riivitud parmesani
- muna pintseldamiseks
Murenda pärm kausi põhja ning lisa käesoe võipiim, sega. Lisa suhkur, sool, enamus jahust ning toasoe või, sega ühtlaseks. Juhul kui segu on väga kleepuv, lisa veel jahu, ent kui segu hakkab kenasti kokku, ära rohkem lisa. Sõtku korralikult ja jäta kerkima kuni kahekordne.
Rulli jahusel pinnal ristkülikukujuliseks ning määri pestoga. Soovi korral riivi pesto peale veel parmesani. Keera rulli ning vajuta rull lapikuks. Lõika kaheks ja punu patsi. Aseta ahjuplaadile, pintselda muna-võipiima seguga ja riputa peale pisut parmesani. Aseta ahju ja alles siis keera ahi 180kraadi pöördõhu režiimil. Küpseta umbes 30 minutit. Kui hakkab varakult pruunistuma, võid katta fooliumiga.