Mu kõige lemmikum on just pardiliha. Nii rasvane, maitsekas ja külluslik. Söön parti päris sageli, nii rinnaliha kui koiba – mõlemad on ühtemoodi head. Küll aga pean tõdema, et pikalt küpsenud ülihõrgule pardikoivale on väga raske vastast leida ja võin täie kindlusega väita, et tegu on mu ühe lemmikroaga. Ja usun, et see võiks meeldida ka teile.
Pardi kõrvale sobivad imehästi erinevad magusa mekiga kastmed, samuti kartul, riis. Kui valin kõrvaseks riisi, siis maitsestan pardi hiina viievürtsiseguga ning serveerin seda aasiapärases võtmes. Kui kartuli, siis pigem jään truuks soolale-piprale ja küüslaugule, tüümianile. Part sobib imehästi nii apelsini, kirsi, granaatõuna kui ploomiga. Ehk siis kõigist neist saab kõrvale suurepärase kastme, aga seekord valisin kirsi.
Pardi confit jaoks (4 inimesele):
- 4 pardikoiba (FoodMood e-poest saab väga uhkeid koibi!)
- 500g pardirasva
- paar küünt küüslauku
- paar oksa tüümiani
- soola
- pipart
Eelneval õhtul maitsesta part soola, pipraga ning aseta koos küüslaugu ning tüümianiga suletud anumasse. Järgmisel päeval pühi koivad liigsest ning aseta need ahjunõusse koos rasvaga. Kuumuta ahi 225 kraadini ja lase rasval ära sulada. Jälgi, et pardikoivad oleksid üleni rasva uputatud. 15 minuti möödudes alanda temperatuur 150 kraadini ning küpseta kaanega kaetult 3 tunnikest. Enne serveerimist nõruta rasvast ning krõbesta ka nahk (ahjus grillrežiimil, pannil või isegi põletiga).
Kirsikastme jaoks:
- 400g külmutatud kirsse
- 2dl kuiva veini
- pannilt pardimahlu (ideaalis) või pisut konsentreeritud veisepuljongit
- 0.5dl suhkrut
- soola
- värsket tüümiani
- 50g võid
Kuumuta pannil kirsid, vajadusel lisa pisut vett. Kui mahl on keema läinud, lisa vein ja suhkur, pardimahlad ning tüümian. Lase pisut kokku keeda. Maitse soolaga ja vajadusel reguleeri magusust. Keera kuumus kinni ning lõpeta kaste võiga. Serveeri koos pardi ja krõbedate kartuliga, mille retsepti leiad siit. Lisaks kartulile võid ahju visata ka mõne kapsalise või salati, need jäävad röstituna supermõnusad!