Kuklike kuklike pihvi peal, kes on kauneim ilma peal?

Üks korralik burger on kĂŒll tĂ”eline mugavustoit. Minu jaoks on oluline iga koostisosa – head burgerit ei saa hea kukli, kastme ega pihvita. Ja loomulikult on omal kohal ka mahlane tomat ning krĂ”mpsuv lehtsalat. Lisaks ei tasu unustada grillimise vĂ”lusid, kuna just söegrillil valminud pihv annab suurepĂ€rasele burgerile viimase lihvi.

Üldiselt johtun ma pĂ”himĂ”ttest – kui toit on otsast lĂ”puni ise valmistatud, siis on see oluliselt tervislikum ja toitevÀÀrtuslikum kui valmis kujul ostetuna. Ma ei osta kunagi kukleid, ei kasuta purgimajoneesi, pihvi valmistan ja maitsestan samuti ise. Uskuge mind, kogu töö ja vaev tasub end Ă€ra hetkel, mil istute sĂ”pradega laua taha seda ÀÀretult maitsvat vĂ”ileiba nautima.

Konkreetsemalt minu signatuurburgeri juurde minnes – ĂŒkski komponent pole juhuslik. KĂ”ik on hoolikalt lĂ€bi mĂ”eldud ja jĂ€rele proovitud, ent see ei tĂ€henda, et vĂ€iksed modifikatsioonid oleks keelatud. Kindlasti tasub jĂ€rgida enda maitsemeeli ning -eelistusi. Ma armastan sibulamoosi burgeri vahel, sest magus-hapukas keedis tasakaalustab soolaseid maitseid ideaalselt, andes lisaks ka mahlasust. Samuti olen suur majoneesi sĂ”ber ja isetehtud majoneesi maitset ei ĂŒleta ĂŒkski poetoode.  Mulle meeldib lisada sidrunit vĂ”i laimi, kasutades nii koort kui mahla. Pihv peab olema vaid soola-pipraga maitsestatud ja ei vaja muna, saia ega muid siduvaineid. Ning kukkel.. Olgu pehme, kohev ja pealt kĂ”rbe!

Kuklite jaoks (u 8 suurt):

  • 600 g Veski Mati eriti head nisujahu
  • 2,5 dl piima, kĂ€esoojana
  • 35 g presspĂ€rmi
  • 75 g vĂ”id
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • Soola

PĂ€rm lahustada piimas, lisada suhkur, sool. SeejĂ€rel lisada sĂ”elutud jahu, ent mitte kĂ”ik korraga. Jahu ilmselt kulub vĂ€hem, lisada nii palju, et tainas oleks parajalt paks, aga mitte kuiv. SeejĂ€rel lisada sulavĂ”i ning muna. Vajadusel veel jahu. Tainas olgu pigem vedelamapoolsem! Peab sealjuures siiski olema hĂ”lpsasti vormitav. SĂ”tkuda kĂŒmmekond minutit ning seejĂ€rel lasta kahekordseks kerkida. SeejĂ€rel jaotada kaheksaks vĂ”rdseks osaks ning vormida pallideks. Lasta kerkida ahjuplaadil ning pintseldada munaga. Peale puistada seesamiseemneid. KĂŒpsetada ahjus 220 kraadi juures 10-15 minutit vĂ”i kuni kuldsed.

Majoneesi jaoks:

  • 2 munakollast
  • 3dl rapsiĂ”li (vaja neutraalset Ă”li)
  • poole laimi vĂ”i sidruni mahl
  • laimi vĂ”i sidruni riivitud koort
  • soola
  • sinepit
  • pisut suhkrut

Munakollased segada tsitruselise mahla ning koore, soola, sinepi ja suhkruga. Intensiivselt vispeldades niristada munasegule Ôli. Alustada tuleb Ôli vÀga ettevaatlikult lisades, et muna ja Ôli ikka seguneks. Mida rohkem on emulsiooni, seda julgemalt vÔib Ôli lisada. LÔpus maitsestada oma soovi jÀrgi, kui vaja.

Sibulamoosi jaoks:

  • 4 punast sibulat
  • 25g vĂ”id
  • 1dl punast veini
  • 0.5dl palsamiÀÀdikat (mulle meeldib Juustukuningate granaatĂ”unaÀÀdikas)
  • soola
  • suhkrut

Sibulad vÔis aeglaselt kuumutada. Kui segu on muutunud mÔnusalt paksuks ja moosjaks, lisada teised komponendid ja keeta kuni kogu vedelik on aurustunud.

Pihvide jaoks:

  • 800 g veise- vĂ”i segahakkliha
  • soola
  • pipart

Hakklihale segada piisav kogus soola ja pipart. Töödelda minimaalselt. Jagada neljaks vĂ”rdseks osaks, pressida kĂ€tevahel vĂ”i burgeripressiga tugevalt kokku, et vĂ€ltida grillil lagunemist. KĂŒpsetada vastavalt soovile (veise puhul kĂŒpsusaste varieerub). Teise poole pööramisel lisada ka korralik viil juustu (mulle meeldib vĂŒrtsikas cheddar). VĂ”ib teha ka pannil, aga suitsumaitse annab lisaefekti.

Lisandid:

  • Lihatomatit
  • jÀÀsalatit vĂ”i frillice’it (krĂ”mpsuvat salatit)
  • Maitsekat juustu (cheddar on traditsiooniline) – lĂ€heb kĂŒpsetamisel pihvi peale

Ja nĂŒĂŒd jÀÀbki ĂŒle vaid burger kokku laduda! Kukkel tasub enne pooleks lĂ”igata ja kas ahjus, grillil vĂ”i rösteris röstida, selleks et kaste kohe saia ei imenduks. PĂ”hjale ja kaanele mÀÀrida majoneesi, sinna peale asetada salat, tomativiil, pihv ja sibulamoos ning kokku tĂ”sta. Hammustada on ilmselt ĂŒpriski keerukas, seega soovitan kasutada nuga-kahvlit! Rahulolu garanteeritud 😉

 

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga