Empanadad – vürtsikad lihapirukad

Eestlastele on hingelähedane pärmitainas ning sellest vormitud erinevad küpsetised. Pean minagi tunnistama, et olen traditsioonide fänn, ent vahel võiks proovida ka midagi teistsugust. Kuna ma võtsin endale südameasjaks katsetada detsembris 30 uut retsepti, siis oli aeg ahi kuumaks kütta ning kauaihaldatud empanadad valmis vormida. Tegu on argentiinapäraste soolaste pirukatega, mis maitselt vürtsikad ja mõnusalt muredad. Kõrvale otsustasin teha chimichurri kastet, mis sobis suurepäraselt ning aitas mahlasusega.

Vaja läheb:

 • 450 g segahakkliha (mina kasutasin seekord Rakvere Bolognese hakkliha, aga sobib ka tavaline)
 • oliiviõli
 • 2 küüslauguküünt
 • 1 sibul
 • 1 punane paprika, väikeste tükkidena
 • 1 tšillikaun
 • ½spl suitsupaprikapulbrit (kasutasin La Chinata helbeid, sobisid suurepäraselt, leiab ecoverde e-poest)
 • 1tl jahvatatud vürtsköömneid
 • 1spl tomatipüreed (mu lemmik on ICA öko tomatipasta)
 • 1 muna
 • 500 g Veski Mati eriti head nisujahu
 • 2tl küpsetuspulbrit
 • 150 g võid (otse külmikust)
 • seesami- või mooniseemneid

Tainaks näpi kokku jahu, küpsetuspulber ning tükeldatud/riivitud või. Töötle minimaalselt, et võid mitte soojendada. Lisa nii palju külma vett, et tainas kokku hakkaks. Pane pooleks tunniks külmikusse puhkama.

Samal ajal kuumuta pannil õli ning pruunista sibul. Lisa hakkliha ning pruunista seegi. Seejärel sega sisse küüslauk, paprika, tšilli ja maitseained ning tomatipüree. Prae veel mõned minutid. Jäta jahtuma (mina asetasin sõelale, et liigne rasv välja tilguks).

Kuumuta ahi 190kraadini. Jahusel tööpinnal rulli tainast paari millimeetri paksused lehed ning lõika vormiga 12-15cm ringid. Keskele aseta 1-2spl lihasegu ning määri üks serv munaga. Voldi poolkuuks ning suru ääred kokku, tõsta ahjuplaadile. Kui kõik empanadad valmis, pintselda munaga ning puista peale ka seemneid. Küpseta ahjus u pool tundi või kuni kaunilt kuldsed. Vahepeal valmista kaste.

Vaja läheb:

 • 2dl kvaliteetset oliiviõli (mina kasutasin ISUL õli, samuti ecoverde)
 • 1 laimi mahl
 • 1peenelt hakitud tšillikaun
 • 1dl peenelt hakitud koriandrit
 • 1spl peenelt hakitud peterselli
 • näpuotsatäis soola
 • pisut suhkrut
 • 2 peenelt hakitud küüslauguküünt

Sega kõik ained kokku. Lase vähemalt 15min maitsestuda. Serveeri pirukate kõrvale.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga