Eriti jõulune praad krrrõbedad ahjukartulitega

Ma tunnistan ausalt – juba mitu jõulupüha järjest pole ma sealihast praadi valmistanud, kaldun ikka ja alati pardi poole. Kuid mõistan, et paljude eestlaste jaoks on seapraad jõululaual hädavajalik ning seepärast avaldan oma lemmikretsepti. Olen ise seda korduvalt valmistanud viimase viie aasta jooksul ning lähen ikka aeg-ajalt seda teed. Algne retsept pärineb Tuuli Mathiseni blogist, ent ma tegin siin-seal muudatusi.

Vaja läheb:

 • 1.5kg läbikasvanud sealiha, kamaraga (kasutasin Rakvere seaprae tükki)
 • 0,5 l purk õunamoosi
 • tuub Põltsamaa kanget sinepit
 • 6-7 küünt küüslauku
 • 1 tähtaniis
 • 2 kardemonikauna, seemned välja võetud
 • 2 nelki
 • paari cm jupp ingverit, viilutatuna
 • natuke vahtrasiirupit (sõltub moosi magususest)
 • soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
 • 100-200ml rõõska koort (hiljem kastmesse)

Alusta 24h enne küpsetamist. Lõika kamarasse ruudukujuline muster. Sega kõik marinaadiained omavahel ning hõõru liha kenasti sisse ja aseta kile alla kaussi maitsestuma. Vastavalt oma ajalimiidele vali küpsetusaeg. Kui aega on vähem, kuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta 3-4h. Kui rohkem, vali madalam temperatuur ning küpseta kauem. Mida madalam, seda hõrgum!

Kui liha valmis, lase sel fooliumi all mõnikümmend minutit rahuneda ning valmista seni kaste ja kartulid – kogu mahl ja marinaad, mis ahjunõusse jäi, vala nüüd kastrulisse või pannile. Kuumuta keskmisel tulel ning lisa sinna ka koor. Keeda pisut kokku ning maitsesta vajadusel soolaga.

Kõrvale sobib väga hästi krõbe ahjukartul. Ja kui ma ütlen kõrbe, siis ikka väga krõbe!

Vaja läheb:

 • 1.5kg kartuleid (mina kasutasin Rautsi talu runnakaid, neil on mõnus õrn koor)
 • 2spl oliiviõli
 • 2spl polentat (maisitang)
 • 1spl nisujahu
 • 6 küünt küüslauku
 • Mõned oksad rosmariini 
 • soola

Kuumuta ahi 220 kraadini. Vala õli, küüslauk ja rosmariin pannile ning aseta ahju kuumenema. Keeda kartuleid 5 minutit ning kurna. Lisa polenta ning jahu ja kata pott kaanega ning raputa korralikult, et kartulid pisut puruneksid ja kuivainega seguneksid. Maitsesta soolaga ning kalla kuumale ahjuplaadile, sega kõik korralikult läbi. Rösti ahjuks kuni kuldsed ja väga krõbedad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga