Pisikesed pavlovad – ideaalne magustoit peolauale

Pavlova on omamoodi pirtsakas tegelane – kĂŒll ta kipub liigselt kuivama, kĂŒll pragunema, kĂŒll koost varisema. Mina eelistan pealt krĂ”bedat ja seest pehmet, kleepjat pavlovat. Lisaks eelistan teha mitu vĂ€ikest koogikest, selmet ĂŒks suur valmistada. Just seetĂ”ttu, et lĂ”igates kipub suur nagunii oma ilu kaotama ja vĂ€ikeseid on niivĂ”rd mugav maiustada. VĂ”iks öelda, et tegemist on lihtsa retseptiga, mis vĂ”ib jĂ€llegi vĂ€ga kergesti ebaĂ”nnestuda, ent teatud aspekte jĂ€rgides ei tohiks seda siiski juhtuda. Eriti talvisel (loe: madalama Ă”huniiskuse) ajal.

Eelistada vĂ”iks vanemaid mune, kuna nende veesisaldus on vĂ€iksem, ent sobivad ka vĂ€rsked. Munakollaseid eraldades olge hoolikad, et kĂŒbetki kollast valge sisse ei satuks, see pĂ€rsib vahustamist. Samuti peavad töövahendid olema puhtad ja rasvavabad! KĂ€simikseriga lĂ€heb aega omajagu, mina lasen KitchenAid Artisan mikseril selle töö Ă€ra teha, tema jaoks on tegu lihtsa ĂŒlesandega. Üks vĂ€ike nipp toasooja muna saamiseks, kui on ununenud kĂŒlmikust varem vĂ€lja vĂ”tta – hoia koorimata muna mĂ”nda aega soojas, mitte kuumas, vees. Ning veel – minu mĂ”istes pisikesed pavlovad on u 5-6cm lĂ€bimÔÔduga armsad tupsukesed, paari ampsu suurused.

Vaja lÀheb (u 20-30 pisikest pavlovat):

  • 4 munavalget (eelista toasooja)
  • 200g suhkrut
  • 4tl vaniljesuhkrut vĂ”i vaniljeekstrakti, – pastat (looduslikku!)
  • 1tl maisitĂ€rklist
  • 1tl valge veini ÀÀdikat

Alusta munavalgete vahustamist pigem madalamal kiirusel ja lisa vaid nĂ€puotsatĂ€is soola. Niimoodi moodustub stabiilsem vaht. Kui tekkinud on pehme vaht – selline, mille tipud veel alla vajuvad, lisa 1/3 suhkrust ja vahusta 1-2 minutit, seejĂ€rel lisa veel 1/3 ning vahusta sama kaua. NĂŒĂŒd lisa ĂŒlejÀÀnud suhkur ja vaniljesuhkur. Vahusta seni, kuni tulemuseks on kĂ”va ning lĂ€ikiv vaht – selline, mis kausi pahupidi keeramisel liikumatuks jÀÀb. Ole ettevaatlik ĂŒlevahustamise suhtes, see vĂ”ib juhtuda! Kohe, kui vaht on piisavalt tugev, lĂ”peta vahustamine, muidu vĂ”ivad pavlovad kĂŒpsedes untsu minna. Lisa tĂ€rklis ning ÀÀdikas ja sega need mikserdades segusse (vaja vaid paar tiiru).

Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata plaat kĂŒpsetuspaberiga, mille alla vĂ”id mÀÀrida paar tupsukest vahtu, see kleebib paberi kenasti plaadi kĂŒlge kinni. Mina eelistan siinkohal kasutada pritskotti, kuid vĂ”ib ka lusikaga portsjoneerida. Kui kasutad pritskotti, siis tĂ€ida see vahuga ning lĂ”ika ots maha ja lase pannile pisikesed pallikesed. Tipud vĂ”ivad pĂŒsti jÀÀda, sellest pole midagi. Paigutada vĂ”ib tihedalt, kuna pavlova ei paisu kĂŒpsedes. Aseta plaat ahju ning alanda kuumust koheselt 110 kraadini. KĂŒpseta 30 minutit, siis lĂŒlita ahi vĂ€lja ja lase pavlovatel veel 15 minutit ahjus olla. SeejĂ€rel tasuks uurida, kas beseekesed on valmis. Kui neid ettevaatlikult tĂ”sta, peaks nad paberi kĂŒljest lahti tulema. Kui seda ei juhtu, tuleb neile veel aega anda. Ideaalis laske jahtuda ahjus, kui kiire, vĂ”ib ka toatemperatuuril jahutada, ent siis on suurem pragunemisoht. Minul tavaliselt ei juhtu ka siis midagi.

Kaunistamiseks:

  • 200g mascarpone toorjuustu
  • 200g vahukoort
  • suhkrut maitse jĂ€rgi
  • vaniljeekstrakti (vĂ”i pastat, suhkrut)
  • riivitud sidrunikoort (soovi korral, annab vĂ€rskust)
  • erinevaid marju, puuvilju
  • vĂ€rskeid ĂŒrte (piparmĂŒnt, meliss, basiilik)

Vahusta kokku mascarpone, vahukoor ja suhkur ning vanilje, sidrunikoor. Vaht peab olema tugev ja mittevoolav. Kasuta pritskotti ning tĂ€heotsikut, et lasta pavlovatele kenad kooretupsukesed (jĂ€llegi, vĂ”id kasutada ka lusikat). Lisa hooajalisi marju, puuvilju. Suvel eelistan vaarikaid-maasikaid-mustikaid, talvel on hea granaatĂ”un-kiivi-granadill. Kaunista vĂ€rskete ĂŒrdilehtedega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga