KitchenAid Artisan mikser – minu aus objektiivne arvamus

Kes mind vähegi jälgivad ja teavad, on kindlasti märganud, et kasutan oma KitchenAid Artisan mikserit väga sageli. Tänases postituses annangi ülevaate, mis on antud masina head ja vead.

Isiklikult unistasin KitchenAidist väga pikalt ning kevadel 2017, kui sain teada oma pagarisaate osalusest, otsustasin lõpuks selle väljamineku teha. Tegu ei ole odava masinaga, ent hind õigustab end igati, arvestades kvaliteeti ning funktsionaalsust. Selleks, et tugevast mootorist maksimumi võtta, tasub osta ka pakutavaid lisatarvikuid, vastavalt vajadusele. Minul on riivide komplekt, sprialiseerija komplekt ning pastarull koos lõikuritega (pastaleht, laiem nuudel ning kitsas nuudel). Lähiajal soovin soetada ka hakklihamasina.

Kõigepealt mikserist endast ja selle põhifunktsioonidest – vahustamine, segamine, sõtkumine. Teen sageli pärmitainast ning lasen selle kokku segada ning läbi sõtkuda alati oma KA mikseril. Pärmitainaga teeb see suurepärast tööd ning muudab mu elu väga lihtsaks. Kuna tegu on raske masinaga, siis ei liigu see ka paigast. Pastataina (või muu kuivema taina) puhul on sõtkumine natuke keerukam, kuna konks kipub tainaspalli laiali lammutama, ent kui niiskust on piisavalt, siis toimib ka siin sõtkumine kenasti (natuke peab ehk esialgu käsitsi tegema). Vahustamisega ei ole mul kunagi probleemi olnud – isegi munavalged lähevad väga kiiresti vahtu. Samuti ulatub vispel kenasti kausi põhja ning külgedele. Kui valmistan majoneesi väikse koguse – ühest munakollasest, siis pean massi pisut spaatliga läbi segama, muidu ei pruugi vispel päris põhjast muna kätte saada, ent see on siiski väga väike kogus, mis segunemata jääb. Muus osas ma pole probleeme täheldanud. Kiirusevahed on ka väga head ning kõige kiirem kiirus on piisav igaks toiminguks, kuigi seda sageli polegi tarvis kasutada. Masin ei väsi ka pikalt töötades ega kuumene (10min tainasõtkumist on pisiasi). Segamismõla teeb oma tööd samuti väga hästi – seda kasutan erinevate koogitainaste ning vedelamate masside läbisegamiseks. Tarvikud on ka lihtsasti puhastatavad, vaid vispel ei kannata masinpesu.

Lisatarvikute kinnitamine on lihtne – tuleb vaid mikseri eesolev nupuke lahti keerata ning tarviku ots sinna sisestada ning nupp taas kinni keerata. Artisanile sobivad kõik tarvikud ja läbi aegade on süvend samasugune olnud, seega võib kasutada ka vanema generatsiooni omasid. Tarvikud püsivad korralikult paigal ning ei tule lahti. Kiirust, millega tarvikut kasutada, tuleb vaadata juhendist. Üldiselt 2-4 on piisav. Enne tarviku ostmist olen lugenud kodulehelt arvustusi ning sellega olen vältinud möödapanemisi. Olenevalt kasutaja vajadustest ei pruugi kõik tarvikud päris sobilikud siiski olla. Siinkohal lähemalt neist, mis mul olemas on.

Riivide lisakomplekt. Minul on kaks erineva suurusega riivi ning üks viilutaja. Üldiselt olen väga rahul. Riivimine-viilutus on ühtlane ning sujuv. Ei jää hätta ka tugevamate juurikatega ega juustuga, ainult sibulaga on raskusi, kuna sibulamahl muudab töö libedaks. Riivimine on kiire ja tõhus, kadu väga väike. Viimane pisike konts jääb tihti trumli ümber tiirlema, see tuleb kõrvale heita. Juurviljad tuleb enne ka pisut väiksemaks lõigata, juhul kui laius on suurem ava omast. Puhastamine jällegi mugav – trumleid saab pesta masinas. Samuti on olemas söötja, millega kenasti juurikas vastu riivi suruda – see muudab kasutamise ka ohutuks, kuna ei pea oma sõrmede tervisega riskima 🙂 Ning meeldib ka see, et mikser ei pillu trumli sisu laiali, vaid tooraine kukub kenasti allolevasse kaussi.

Spiraliseerija. Seda ma lihtsalt jumaldan! Ma olen ammu olnud zoodlite fänn ja antud vidin teeb mu elu palju lihtsamaks. Suvikrõvitsanuudlid tulevad ühtlase suurusega ning sitked (ei lagune pannil laiali). Lisaks teeb spiraliseerija oma tööd ka väga kiiresti. Kokku on 4 erinevat lõikurit ning üks koorija, mis töötab hästi nt õuna puhul. Teised lõikurid teevad jämedamaid spiraale/viilutusi. Köögivili peab olema siiski piisavalt suure läbimõõduga, et temast oleks võimalik üldse spiraale valmistada. Peenike porgandike ei sobi, aga jämedam küll. Olen valmistanud ka kartuliribasid, mida viilude asemel krõpsude pähe friteerinud – väga mõnus vaheldus. Miinuseid väga ei oskagi välja tuua – ehk vaid see, et igasuguses suuruses juurikas ei sobi. Kadu on ka hästi väike, vaid pisike otsakonts jääb järgi. Lõikurid on masinpestavad.

Ja nüüd pastarulli juurde. Parim ost üldse 🙂 Peale selle imetoreda tarviku soetamist, pole ma enam poepastat ostnud! Esiteks on rullimine vahva tegevus ning teiseks on isetehtud pasta ikka nii teistmoodi – siidine, suussulav ja ülimaitsev. Komplekt koosneb kolmest osast – pastarull, millega saab pastalehti pressida, fettucine lõikur ja spaghetti lõikur. Valmistatud Itaalias, sest nemad juba oskavad 😉 Pastarullil on 8 erinevat jämedust, mina pressin enda lehed (peaaegu) alati kõige õhemal paksusel, kuna nii saab eriti hõrgu pasta. Seejärel lõikan lõikuriga ribad. Vahel jätan ka terveks ja teen näiteks lasanjet või lõikan noaga ekstralaiad ribad, oleneb tujust.

Pesta tarvikuid ei tohi, ainult harjaga puhastada. Ausalt, sellel tarvikul lihtsalt pole ühtegi miinust. Võrreldes tavalise pastamasinaga on tegu ka palju mugavama versiooniga, mida ei pea käsitsi väntama, vaid mida ajab ringi KitchenAidi enda mootor. Geniaalne leiutis! Ja neid presse käes hoides juba tunnete, et tegu on väga kvaliteetse tootega – kaal on ka vastav.

Selline on minu aus arvamus KitchenAid Artisan masinast. Ma kasutan seda pea iga päev juba kaks aastat ning pole kordagi pidanud pettuma. Abiks on ta mulle alati ning lisaks näeb ka ilus välja. Tänu lisatarvikutele hoian kokku ruumi, kuna ei pea eraldi masinaid/tööriistu nendeks töödeks varuma ning kui kunagi peaksin mikseri uuema vastu vahetama, sobivad samad tarvikud ikka. Olen juhuse läbi saanud proovida ka paari alternatiivset lauamikserit ja pean tõdema, et need ei saa ligilähedalegi KitchenAidile, mitte et see mind üllataks.

 

 

 

2 thoughts on “KitchenAid Artisan mikser – minu aus objektiivne arvamus

  1. Liisi says:

    Mul on KA olnud kasutusel 6 aastat, kasutan vahustamiseks, segamiseks, riivimiseks. Nõustun Sinuga, et pärmitainas valmib eriti lihtsa vaevaga ja munavalged lähed kiirelt vahtu. Küll aga väikse koguse, nt 1 muna vahustamisel, vispel küll päris kausi põhja ei ulata ja vehib tühja – äkki on võimalik vispli kõrgust reguleerida? Riivid on samuti asendamatud, eriti hoidistamishooajal, mis riivin kõik köögiviljad boršipõhja tegemiseks KA riiviga. Samas mul jääb tihti riivitud tooraine riivi sisse kinni ja ei kuku kaussi. Siis olen masina seisanud ja kahvliga tooraine välja urgitsenud. Mõned korrad kui nt kapsalehe tükk vms on vahele läinud, on pealtsurumisklots auku nii kõvasti kinni jäänud, et lahtikangutamisega on tükk tööd. Hakklihamasin ja püreestaja komplekt on mul ka olemas, aga ausalt öeldes olen ma seda vaid korra kasutanud ja nii ta mul kapis seisabki. Spiraliseerija kõlab inspireerivalt, aga ilmselt ostan tulevikus juurde hoopis jäätisevalmistamise kausi. Paraku on minu KA viie esimese kasutusaasta jooksul jõudnud juba grantiis käia, sest pärmitaigna segamise ajal purunes masina ainus plastdetail, aga see pidigi KA tüüpiline viga olema. Muus olen masinaga rahul, teeb kodukokkaja elu oluliselt lihtsamaks ja mugavamaks.

    • admin says:

      Aitäh nii põhjaliku kommentaari eest! 🙂
      Jah, riiviga on kohati natuke probleeme, kapsas on igal juhul väga problemaatiline juurikas, mida riivida.
      Jäätisemasinat ma ise ei julge seotada – KA enda kodukal on päris kehvad arvustused ja tundub, et see pole nende parim vidin. Aga ehk on põhjus ka kasutamises/oskamatuses mingil määral.
      Pastakomplekti soovitan väga soojalt, kui oled pastategija 🙂 See on nende kõige parem lisa, kindlasti. Kasutan tihti ja jumaldan! Ja spiraliseerija on ka väga lõbus abiline.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga