Hiinapärased pelmeenid ja isetehtud hakkliha

Kellele ei meeldiks pelmeenid, eks? Aga nende tegemiseni vist pahatihti paljud ei jõuagi, sest tundub liialt töömahukas ettevõtmine. Tegelikult mitte. Täitsa mõnus ja tore on neidvalmis voltida ning nautida. Ja ise tehtud maitsevad nagunii palju paremini ka, sest sisu saab ise valida! Ja mis teeb  pelmeeniteo eriti lihtsaks? Sügavkülmast leitavad tainalehekesed, mis just selleks mõeldud ongi.

Ma olen ka ise teinud pelmeenitainast ja tulemus oli poe omadega võrreldes 1:1. Maitsevahet ei ole, sest tainas koosneb nagunii vaid jahust-veest, aga suur töö ja ettevõtmine oli küll. Liiga suur, et seda tihti teha. Siinkohal rõhutaksin, et pastataina tegemine on siiski midagi muud ja alati aega väärt, sest valmispasta ei maitse ega pole sama tekstuuriga kui kodused siidipaelad. Nüüd – sisuks võite valida just täpselt selle, mida soovite. Mulle maitsevad hiinapärased pelmeenid juba valmistusviisi pärast, mis on kombinatsioon praadimisest ja aurutamisest. Sisuks valin vahel hakkliha, vahel krevetid, vahel hoopiski midagi taimset.

Enne pisut ka kodusest hakklihast. Ise liha hakkida on tegelikkuses ääretult lihtne ülesanne, kui olemas on vastav masin. Vanakooli käsitsi vändatav töötab suurepäraselt, ent minul on KitchenAidi lauamikseri lisatarvik, mis selle töö ära teeb ja oi, kui hästi! Pelmeenide sisse hakkisin kanakintsuliha ja see oli suurepäraselt maitsev ning mahlane. Hakkliha peaks üldse olema tehtud pigem rasvasemast lihast, kindlasti mitte väga taisest, sest see kuivab küpsemisel ära ning mahlasusest võib ainult unistada. Kusjuures, ülimalt mugav oli terve pelmeenisisu läbi hakklihamasina lasta – peale kanaliha läks sealt läbi ka kapsas ning küüslauk, ingver.

Vaja läheb (40 pelmeeni):

  • 400g kanahakkliha (võib kasutada ka teisi lihasid. Kui kasutad krevette, siis neid haki jämedalt, ära purusta. Ning kapsast ma üldiselt krevettidele ka ei lisa)
  • 1 pakk Gyoza lehekesi (40tk), leiab Umamist või ka nt Kaubamajast
  • 1spl hakitud ingverit
  • 2 hakitud küünt küüslauku
  • 2 vart rohelist sibulat, peenelt hakitud
  • 1-2dl peeneks hakitud kapsast
  • 1spl sojakastet
  • 1spl mirinit või riisiäädikat
  • 1tl seesamiõli
  • soola
  • tšillit soovi korral
  • praadimiseks õli

Lase pelmeeniümbristel korralikult üles sulada. Sega kõik koostisosad omavahel kokku. Võta üks kausike veega ning asu pelmeene täitma. Lehekese keskele aseta korralik teelusikatäis täidist ning määri üks äär kokku veega. Voldi teine külg üle nii, et pelmeen jääks poolkuukujuline. Pressi korralikult ääred kinni ja suru õhk välja. Aseta kõrvale ja jätka kuni kõik lehekesed on täidetud.

Kuumuta pannil õli ja aseta pelmeenid jaokaupa praadima. Kui põhi on kenasti kuldne, kalla pannile pisut keeva vett (0.5-1dl) ning kata kiiresti kaanega. Lase kaane all aurutuda seni, kuni vesi on aurustunud. Tõsta pelmeenid pannilt ning küpseta järgmine sats.

Serveeri Hoisin kastme, tšillikastme või ploomikastmega – või kõigi kolmega! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga