Sibula-juustupirukas, minu külaliste suurim lemmik

Ma arvan, et esimest korda valmistasin seda pirukat neli aastat tagasi. Tegu oli kohese armumisega, lihtsalt nii võrratu küpsetisega on tegu! Aja möödudes olen üht-teist retseptis muutnud ning kohandanud, ent tulemus on iga kord siiski vapustav. Külmalt meenutab rohkem pitsat kui soojalt. Ning sibula maitse on külmalt ka oluliselt intensiivsem. Ma jumaldan sibulat, aga see pirukas peaks meeldima ka neile, kes väga suured fännid pole.

Pirukapõjale läheb vaja (8 lõiku):

 • 100g võid
 • 50g riivitud parmesani (või Forte juustu)
 • 0.5dl kohvikoort või piima
 • 1dl Veski Mati eriti head nisujahu
 • 1,5dl Veski Mati kaerakliisid (meeldib nende rustikaalsus ning ka tervislikkus)

Täidisele:

 • 2sl võid
 • 5 suurt sibulat (vähemalt 500g)
 • 1-2tl kuivatatud või värsket tüümiani
 • pisut suhkrut
 • soola
 • 3 muna
 • 3dl riivjuustu
 • 100g sinihallitusjuustu, kuubikutena
 • 2dl kohvikoort või piima

Alusta sibulast. Koori ning viiluta. Kuumuta pannil või ning kalla peale sibulad ja tüümian. Hauta keskmisel või madalal kuumusel aeg-ajalt segades seni, kuni sibul on täiesti pehme ning moosjas, ent sibulamahlad ei tohiks pannil enam olla. Maitsesta soola ja suhkruga (sibulate magusus on väga varieeruv). Lase jahtuda.

Lõika või kuubikuteks ning näpi kausis omavahel kokku kõik põhja koostisosad. Suru palliks. Võta 26-28cm läbimõõduga ümmargune või umbes samasuur kandiline vorm. Suru tainas ühtlaselt vormi seintele ja põhjale. Kuumuta ahi 200kraadini ning küpseta pirukapõhja ahjus seni, kuni ääred muutuvad pisut kuldseks. Soovitan põhja peale laotada küpsetuspaberi, millele ka raskused (nt toored riisiterad või kruubid).

Sega kokku täidis ehk muna, juust ja kohvikoor. Võta põhi ahjust, määri sellele sibul, kalla peale täidis ning pudista sinihallitusjuustu. Pane umbes pooleks tunniks tagasi ahju. Valmis on siis, kui pealt oli ilusasti kuldne. Naudi valge veiniga!

Algne retsept pärineb Toidutarest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga