Jäine sinihallitusjuustukook a la Aparaat

Need, kes on seda maitsenud, teavad, et tegu on ühe eriti imelise koogiga. Aga palju ei tea, et seda on tegelikult väga lihtne ise kodus valmistada ja tulemus ei jää üldse alla Aparaadi omale. Ma ise seetõttu enam Aparaadi seda ei söögi ja teen alati kodus ise.

Koogi jaoks (8 lõiku):

  • 200ml vahukoort
  • 2 muna
  • 100g suhkrut
  • 200g vanillitoorjuustu (seda leiab vahel harva Tartu turult, kollases pakendis) või mascarpone juustu
  • vaniljeekstrakti, kui ei kasuta vanillitoorjuustu
  • u 100g sinihallitusjuustu, püüdke leida võimalikult kreemine variant (minu suur lemmik on St Agur – müüakse valmiskaalutuna nt Kaubamajas)
  • 6-8 Digestive küpsist

Purusta küpsised ning puista pool purust 20-22cm lahtikäiva koogivormi põhja. Eralda munavalged kollastest ning vahusta kollased suhkruga heledaks. Lisa toorjuust ning vahusta natuke veel. Murenda sisse ka sinihallitusjuust ja sega kuni ühtlane. Tõsta kõrvale. Nüüd vahusta vahukoor ja sega see ettevaatlikult toorjuustusegu hulka (spaatel on ideaalne vahend siinkohal). Puhtas (!) kausis vahusta ka munavalged ning voldi (sega tõstvate liigutustega) need teise segu hulka. Kalla segu koogivormi ning silu ühtlaseks. Peale raputa ülejäänud küpsisesegu ja pane sügavkülma. Kook tahab vähemalt 4h taheneda. Enne söömist lase pisut toatemperatuuril pehmeneda.

Kastme jaoks:

  • 200g külmutatud vaarikaid
  • 200g külmutatud põldmarju
  • 50g suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
  • poole sidruni mahl

Kuumuta potis kõik koostiosad ja keeda pisut kokku. Kurna läbi sõela ja jäta jahtuma. Marjades sisalduva pektiini toimel muutub kaste ise venivaks ja paksuks.

Serveeri kastme ning tibakese värske basiilikuga. I-me-li-ne!

 

 

Comments are closed.