Poke kauss ehk eestlaste uus lemmiktoit

Hei, kallid lugejad! Suvi on täies hoos ja isu värske toidu järele pole kuhugi kadunud. Mind eriti rammusad road hetkel ei tõmba ja katsetan erinevaid kergemaid toite. Tihti leian end niisama näksimas või valmistamas roogasid, mis liialt kaua aega ei võta, sest tahaks ju ilma nautida ja õues mõnuleda! Sushi on üks mu lemmikroogasid juba ammusest ajast, ent eriti tihti ma sushit rullida ei viitsi – liiga palju tööd ja vaeva ning samuti ei leia ma, et sushit oleks mõtet kahe inimese jagu üldse teha. Hiljuti on populaarsust asunud koguma poke kauss, mis on pisut nagu lahtiharutatud sushi. Sisaldab tavaliselt värsket kala (lõhe, tuun) või krevette. Lisandiks avokaado, edamame oad, wakame, kurk ja paljud teisedki mõnusad viljad, põhjaks riis. Loomulikult võib siinkohal improviseerida ja luua just sellise kausi, mis endale meelejärgi on.

Minu kausike sisaldas (koguseid ma siinkohal ei märgiks, sest see on igaühe enda valik):

 • aurutatud basmati riisi
 • muna
 • värsket lõhet
 • edamame ube
 • värsket kurki
 • avokaadot
 • granaatõunaseemneid
 • seesamiseemneid
 • wakame vetikaid

 

Kõigepealt praadisin riisi munaga pannil läbi, sest mulle meeldib praetud riis. Võib kasutada ka lihtsalt keedetud riisi või nt valmistada sushiriis selliselt nagu see sushi vahele käib (maitsestatud mirini, soola, suhkruga). Kergelt marineerisin lõhet hoisin kastmes, aga hea marinaad oleks ka soja, riisiäädikas, mesi. Edamame oad leidsin Rimi sügavkülmast, jess! Nii kaua olin neid otsinud. Kes maitsenud pole, siis need on eriti võised ja mõnusad tegelased. Ülejäänud värsket kraami ma kuidagi ei töödelnud. Muideks, granaatõunaseemned annavad hästi mõnusat magusust ja sobivad mu arust superhästi poke kausikesse! Kastmeks segasin kokku sriracha ja hapukoore ning niristasin hiljem peale. Sama kaste sobib ka majoneesiga. Kindlasti oleks mõnus alternatiiv sriracha asemel ka wasabi 🙂

 

4 thoughts on “Poke kauss ehk eestlaste uus lemmiktoit

 1. Piret says:

  Tere. Millega võiks neid ube asendada? Ma saan aru et neid ei ole lihtne kaubandusest leida :). Kui kaua peaks kala marineerima ajaliselt?

  • Getter says:

   Tere 🙂 Ube pole tõesti veel lihtne leida, Rimi sügavkülmas ja Umamis neid on. Aga asendada võiks näiteks suhkruhernestega, maitse pole küll sama, aga head magusad ja krõmpsud küll 🙂
   Kalakene ei vaja pikalt, kuskil pool tundi kuni tund ehk.

 2. Liis says:

  Tere. Kas neid ube peaks enne keetma ka või on need lihtsalt sulatatud? Ja millisest Rimist need leidsid? Olen üritanud paar päeva Tartu erinevatest poodidest leida, aga tulutult 🙂

  • Getter says:

   Tere 🙂
   Korraks keetma, jah. Ma keetsin mingi 1-2 minutit koos kaunaga.
   Tartus on kindlasti Rebase Rimis nt, otsi sügavkülmast – teiste juurikate juurest (külmutatud herned jms).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga