Kuidas olla ise oma kodu sisekujundajaks?

Eelmisel korral rÀÀkisin sellest, mida pidasin oma kodu juures oluliseks. TĂ€na kutsun teid aga sisse – nĂ€itan, mismoodi olen oma kodu sisustanud ja rÀÀgin ka sellest, kust leidsin ja kuidas valisin tĂ€htsamad sisustuselemendid. Samuti jagan hĂ€id nippe, kust saada soodsamalt ja huvitavamaid asju. Alustame köök-elutoast, sest terve maja oleks korraga liiga suur amps.

Minu stiili kirjeldab kĂ”ige paremini sĂ”napaar art deco. VĂ€hemasti olen seda pĂ€ris mitu korda kuulnud kĂŒlaliste suust. Mulle meeldivad luksuslikud elemendid, metallitoonid – eriti roosa ja kollane kuld, erinevad geomeetrilised kujundid (hei, matemaatik!), kontrastsed vĂ€rvid ja rohelus. Samas eelistan puhtaid pindu, millel poleks ebavajalikult palju asju. Eriti köögitasapinnal – ma ei fĂ€nna potsikuid ega nipsasjakesi. Samamoodi vannitoas – parem, kui kĂ”ik on silma alt Ă€ra pandud.

 

Maja ostes oli siseviimistluse koha pealt valmis nii palju, et vĂ€rvitud seinad ja plaaditud mĂ€rgruumid. Seinad on mul sinised – suuremas osas helesinised, ent aktsentseinad tumesinised. Ja see tumesinine on lihtsalt imeilus. PĂ”randa, uksed, liistud sain ise valida. Kuna mul on suur koer, siis ei hakanud tĂ€ispuitparketile isegi mĂ”tlema, sest see oleks vĂ€ga kiiresti kriimuline. Valisin hoopiski laminaadi, mis on vĂ€ga tĂ”etruu ning petab paljud silmapaarid Ă€ra. Palju vastupidavam ka ja senini erilisi kulumismĂ€rke pole. Uksed ja liistud said kontrasti loomiseks valged ning ma olen selle otsusega vĂ€ga rahul. Tumeda pĂ”randa ja valgete liistude kombinatsioon on efektne, mulle isiklikult vĂ€ga meeldib – justkui ilus raam pĂ”randa ĂŒmber. Ma arvan, et see tumesinine sein ongi mind enim inspireerinud. KĂ”ik ĂŒlejÀÀnu sai justkui selle jĂ€rgi paika.

Köögimööblit valima asudes kaalusin vĂ€ga erinevaid vĂ€rvikombinatsioone, ent enim hakkas silma kuldne ja must. Ajatu, ent samas moderne ja isikupĂ€rane. Ma eelistan matte viimistlusi, leian, et kĂ”rglĂ€ige on moest vĂ€ljas ja ka mitte minu maitse. Seega ei leia minu kodust just kuigipalju lĂ€ikivaid pindu. Matt on ka silmale rahulikum ning laseb vĂ€rvidel rohkem esile tungida. Köök-elutuba on mu majas ĂŒks suur ruum ja seega pidid sisustuselmendid, mis sinna kokku kogutud, omavahel kenasti sobituma. VĂ€rvipalett on kujunenudki peamiselt must-tumesinine-kuldne-vask. Pisut vĂ€rvi olen lisanud toataimedega – fuksiaroosa on tumesinise taustal muideks eriti kaunis – ja patjadega. Ma ei tahtnud, et pilt liiga kirjuks muutuks, seega on aktsentvĂ€rve pigem vĂ€he. Suureks lemmikuks on osutunud ka vĂ”imsalehelised toataimed, mis lisavad rohelust, rahu ja harmooniat.

Kindlasti huvitab lugejat ka see, kust saada hĂ€id sisustuselemente enam-vĂ€hem mĂ”istliku hinna eest. Minu lemmikuteks on kujunenud nii Gardest kui Mileedi, kust saab imelisi taimi, kunstlilli, lillepotte, vaase ja palju muud sellist. Lisaks vĂ€isan sageli H&M kodupoodi, kust pĂ€rinevad mu kenad kuldsed laternad, mitmed nĂ”ud ja tekstiilid. VĂ€ga head kraami olen leidnud ka eBayst – eriti valgusteid (seda sakslastelt). Samas on olnud elemente, mida ma lihtsalt mitte kuskilt ei leia valmiskujul! Ja siis olen ma lasknud need enda jaoks valmistada. KĂ”ige parem leid on KĂ”u metallistuudio, kus on valminud mu baaritoolid, mĂ”lema vannitoa tööpindade alusraamid ja elutoas laes rippuv sĂ”restik, mille ma nö ise disainisin. Tellimusse on juba antud ka esikugarderoob ning konsoollaud. Just Baaritoolid olid mulle metsik peavalu – tahtsin matte kuldseid, aga kuskilt Eestist ma selliseid ei leidnud. Olin valmis juba vĂ€lismaalt metsiku hinna eest tellima, aga sain hoopiski parema diili 🙂 

Veel ĂŒks oluline ja keerukas aspekt sisustust valides on selle visualiseerimine. Kuidas asjad omavahel sobivad? Eriti muretsesin ma köögi backsplash’i pĂ€rast. MĂ”tlesin pikalt, mis vĂ€rvi ja mustrilist plaati sinna sobitada. LĂ”puks leidsin kuusnurksed matid mustad plaadid, mis on kui rusikas silmaauku. Ja teate, mina katsetasin erinevaid variante nii, et vĂ”tsin pilditöötlustarkvara lahti ja lihtsalt kleepisin köögipildile peale erinevate plaatide pilte. Sain vĂ€ga hea ettekujutuse. Sest olgem ausad, sellise asjaga ei tahaks puusse panna, parandamine on nii aja- kui rahakulukas. Huvitaval kombel on plaadi toon ja viimistlus tĂ€pselt nagu mu köögikappide oma.

Kindlasti tekib ka kĂŒsimus, et kas ma millegagi eksisin? Jah, nĂ€iteks kardinatega. Ma valisin esiti valged vuaalkardinad, millel vĂ€ike hĂ”bedane jooneke sees. Ja need olid liialt vĂ”imsad ning pilkupĂŒĂŒdvad. Kardinad ise on kaunid ja leidsid palju parema kasutuse teises toas. KĂŒll aga avastasin halli imeĂ”rna ja ilusa tĂŒllkanga, millest lasin uued kardinad Ă”mmelda ning need on absoluutselt ideaalsed! Seega mĂ”nikord ei ole vĂ”imalik eksimusi vĂ€ltida, aga alati ei ole need ka suure hinnaga. Lisaks ootan kööki endiselt kĂŒlmikukappi ehk siis samast materjalist kappi kĂŒlmiku ĂŒmber. KĂŒlmik jÀÀb eest avatuks ja kĂŒljele tuleb ka veiniriiul. Enne köögimööbli paigaldamist ei arvanud ma, et eraldiseisev kĂŒlmik mind hĂ€iriks, sest see on ka must ja sobitub kenasti, ent siiski pisut hĂ€irib, kuna kĂ”rgus on teine kui ĂŒlejÀÀnud köögil ja samuti pole viimistlus pĂ€ris sama, kuigi sarnane.

Ma olen vÀga rahul sellega, et olen leidnud palju unikaalseid sisekujunduselemente, valgusteid ja ka palju ise koostöös meistritega disaininud. See annab kodule vÀga intiimse ja erilise hÔngu. Ma pole liigselt asjade ostmisega kiirustanud, sest ei taha rahulduda heaga, vaid tahan vaid suurepÀrast. Kodu sisustamine on pikk ja vÀga huvitav protsess, seda ei tasu teha kiirustades. Niimoodi lood palju vÀÀrtuslikuma ja kaunima interjööri, mis ka ajale vastu peab.

 

 

2 thoughts on “Kuidas olla ise oma kodu sisekujundajaks?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga