Sinimerekarbid safrani-koorekastmes

Ma ei tea miks, aga suvel on mul eriti suur isu mereandide järgi. Eks nad on kerged ja värsked ja mõnusad ning valmivad ka väga kiiresti. Seega võib minu laual tihti kohata krevette, kammkarpe, kalmaari ja kala. Sinimerekarbid on mulle imponeerinud juba kaua, ent millegipärast ma senini neid valmistanud polnudki, plaaninud küll. Ja olgem ausad, neid müügilt leida pole ka eriti lihtne, käisin eile viies poes enne, kui ühe koti leidsin 🙂

Karbikesed ei võta palju tööd, ent nõuavad pisut siiski ettevalmistust. Puhastamine on oluline – habemed tuleb ära tõmmata, karbid pesta ning küürida mereelust puhtaks. Lisaks välja sortida katkised ja juba avanenud karbid. Aga! Pange tähele, et soojas toas avanevad nad väga kergesti ja see veel ei tähenda, et nad surnud oleksid. Külma vee all peaksid nad uuesti sulguma, vähemalt minul käitusid nad nii. Kui nad üldse ei sulgu, siis tuleb küll ära visata. Kui kenasti puhtad, ootavadki nad juba pannile minekut ning seal küpsevad paari minutiga kenasti valmis.

Minu retseptike sisaldab safranit, sest lisaks huvitavale maitsele annab safran ka absoluutselt imelise värvi. Ma polnud varem safranit kasutanud, ent kapis oli see mul juba mõnda aega ja kihk ära proovida suur. Ja siia sobis imeliselt. Küll aga on safran väga kallis ja luksuslik koostiosa, seega pole üldse hädavajalik 🙂 Miks mitte asendada pisukese suitsupaprika, tšilli või kurkumiga.

Vaja läheb (2 inimesele):

  • 1kg sinimerekarpe (elusaid!)
  • 0.25tl safranit
  • 1 shalottsibul
  • 1 küüslauguküüs (suvel ikka vänge ja Eestimaine)
  • 1.5dl valget või roosat kuiva veini
  • 2dl vahukoort
  • oliiviõli (mina fännan ainsat eestlaste toodetud oliiviõli Casa Fontestate)

Alusta karpide puhastamisest. Kui see tehtud, kuumuta pannil oliiviõli. Pann olgu mõnusalt suur, kui pole nii suurt panni, siis kasuta paksupõhjalist potti. Minul on hästi mõnus hiiglamasuur vokpann, väga mugav kasutada. Lisa pannile sibul ja küüslauk, pruunista need. Lisa vein ja lase keema tõusta. Kalla sisse karbid ja kata kaanega. Lase minutike küpseda ja sega. Kuumus peab olema suur. Kohe kui karbid hakkavad avanema, tasuks need teise kaussi tõsta – see juhtub paari minutiga. Need karbid, mis ei avanenud, tuleb ära visata. Pannil peaks nüüd vaid vedelik olema ning sellel vedelikul tuleb lasta keeda kuskil 10-15 minutit. Kusjuures, vedelik on väga soolane, sest karbid annavad merevett. Mina ei lisanud oma roale üldse soola. Peale seda, kui vedelik on kokku keenud, lisa sisse safran (või mõni muu maitseaine) ja koor. Lase korraks keema tõusta, sega karbid uuesti sisse ja keera kuumus kinni. Serveeri koheselt värske nisuleivaga. Mina valmistasin focaccia, retsepti leiad siit.

PS! Sööma peab nii, et ikka korralik segadus järgi jääks 😀

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga