Mereannipasta musta käsitööpastaga

Suvisel ajal, mil ilmad kuumad, nõuab mu keha kergemat toitu. Mereandidest midagi kergemat ja maitsvamat on raske leida ja seepärast leian end sageli just neid patta panemas. Küll valmistan oma krevetisuupisted, küll praen kammkarpe, ent seekord mõtlesin, et ei piirdu ainult ühe anniga. Ja kuna plaanisin teha pastarooga, siis seepiatint on üks vahva lisand, mille abil saab pasta, riisi või tegelikult mis iganes toidu mustaks värvida. Ja tindiga risoto ning pastaroad on üldiselt just mereandidega paari pandud. Seega mõeldud, tehtud. Ma luban, et pastast teen ma eraldi kord väga põhjaliku postituse, ilmselt ka video, sest mul on sellest niiii palju rääkida! Pasta on ju mu südametoit 🙂 Aga seekord natuke lühemalt, siiski!

Mustad tagliatelled:

 • 150g durumnisujahu (leiate Selverist)
 • 2 väiksemat muna
 • 16g seepiatinti
 • pisut soola

Sega omavahel kokku tint ja munad nii, et need oleks korralikult segunenud ja vedelik ühtlaselt must. Pane kaussi jahu, mille keskele kalla munamass ning lisa ka pisut soola. Sega esmalt kokku ja siis asu sõtkuma. Võib teha ka köögikombainis või lauamikseris. Kui tainas on liiga kuiv, lisa natuke vett, kui kleepuv, siis jahu. Sõtku korralikult läbi ja aseta kilega kaetult vähemalt 30 minutiks külmikusse rahunema. Seejärel rulli pastamasina abil õhukesed lehed, millest lõika pikad ribad – tagliatelled. Mina valin alati kõige õhema paksuse. Jäta ootele. Vaata, et lehtede vahele saaks korralikult jahu, sest pasta kipub ülikergesti kokku kleepuma. Samuti tasub valmisnuudleid jahu sees pisut sopsutada. Mina kasutan siinkohal üldse riisijahu, sest leian, et see keeb paremini pasta küljest lahti.

Mereannipasta (4 inimesele):

 • 2 shalottsibulat
 • 2 küünt küüslauku
 • 3dl valget või roosat kuiva veini
 • 2dl vahukoort
 • 1kg sinimerekarpe
 • 400g tooreid hiidkrevette
 • üks kalmaarituub
 • 300g kirsstomateid
 • kimbuke tüümiani või mõnda muud maitserohelist (nt peterselli)
 • oliiviõli

Valmista karbid ette – pese ja puhasta need ning tõmba ära habemed. Viska minema kõik karbid, mis on katki või ei sulgu külma vee all. Koori krevetid. Lõika kalmaarile sisse sälgud nii, et need ei läbistaks liha täielikult. Seejärel lõika rõngasteks. Jäta külma ootele.

Kuumuta suurel pannil või paksupõhjalises potis oliiviõli. Lisa sellele tükeldatud sibul ja küüslauk ning pruunista. Kalla peale vein ja lase keema tõusta. Lisa sisse sinimerekarbid, kata pann kaanega ja oota minutike. Sega karpe korralikult ja kata taas kaanega. Küpseta seni, kuni karbid avanevad, aga mitte kauem! Tõsta karbid vahukulbi või sõela abil kaussi. Nüüd lase pannimahlal kokku keeda, kuskil 15 minutit. Lisa pannile kalmaarirõngad ning kuumuta neid õige pisut. Maksimaalselt 1-2 minutit, need küpsevad väga kergesti ja kui üle küpsetada, muutuvad kummiks. Tõsta kalmaar karpide juurde ootele. Seejärel lisa pannile krevetid ja toimeta täpselt samamoodi. Kohe, kui need roosaks muutuvad, eemalda. Nüüd lisa pannile vahukoor, lase keema tõusta ja alanda kuumust. Viska sisse ka tomatid ning küpseta mõned minutid. Seejärel on aeg keeta pasta, mis nii õhukese pasta puhul tähendab pigem blanšeerimist. Mina viskan pasta korralikult keevasse soolvette maksimaalselt minutiks (pigem pooleks minutiks) ja kurnan koheselt! Ja sealt edasi liigub pasta ka kohe kuuma kastme sisse. Rohkem kuumutada pole tarvis, lisa vaid mereannid pannile tagasi ja sega kõik kokku ning Voilà! Valmis ta ongi. Peale puista maitserohelist – mina kasutasin tüümiani, sest.. Ma ju armastan tüümiani nii väga 😉 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga