Rebitud sealiha – lihtne, hõrk ja mitmekülgne

Tere ja ilusat pühapäeva 🙂 Eile kutsusin endale mõned külalised, et neile erinevaid võikusid teha ja tagasisidet saada. Milleks.. seda räägin kunagi hiljem 😉 Postitasin Instagrami ka rebitud lihast mõned pildid ning sain mitukümmend kirja retseptisoovi kohta. Ehk siin see nüüd ongi.

Korralik rebitud liha võtab palju (passiivset) aega, aga on tegelikkuses väga lihtne valmistada. Kasutada saab seda paljudes toitudes – võiku peal, burksi vahel, miks mitte niisama kartuliga süües, salatis, pasta sees jne. Võimalused on piiritud. Samuti on seda üsna mugav säilitada. Maitsestamisel tuleks lähtuda enda eelistustest – võib läheneda BBQ stiilis ja lisada suitsupaprikat, BBQ kastet jms, võib olla eestlaslikult lihtne ja lisada vaid soola-pipart, miks ka mitte aasiastiilis Hoisin kastme ja vürtsidega. Mina soovisin seekord oma lemmikut klassikalist sealiha juurde sobivat maitsekombot – sinep, mesi, õun. Ja siin see retseptike ongi:

 • 1-2kg tükk kamarata seakarbonaadi või abaliha – jälgi, et oleks ka rasva ja läbikasvanud osa
 • pool tuubi Põltsamaa kanget sinepit (usu, see kangus kaob)
 • 2-3spl mett (kuhjaga)
 • 1-2spl õunasiidriäädikat (Wösel teeb imehead)
 • soola
 • pipart

Sega omavahel marinaadi ained ning määri liha nendega kenasti kokku. Kuumuta esmalt ahi 200 kraadini, aseta liha kaanetatud potiga ahju, lase 15 minutit üles kuumeneda ning alanda siis 110 kraadini! Kogu küpsemine toimubki nii madalal temperatuuril ja vähemalt 6h. Aeg sõltub lihatüki suurusest, kui on 2kg tükk, läheb pigem 8-9h. Võite liha jätta üleöö toimetama, aga kui küpsetate päeval, siis soovitan aeg-ajalt liha oma mahladega kasta või isegi ümber keerata potis. Valmidust saate kontollida nii, et torkate kahvli lihasse ja vaatate, kas see laguneb väga kergesti ribadeks. Kui jah, ongi valmis. Nüüd saab liha kahe kahvli abil ära rebida.

Kõik see hea mahl, mis potis, tuleb alles jätta. Mina keetsin seda ka pisut kokku, ent see pole vajalik. Küll aga, kui ei soovi rasvasust, siis tasub mahl panna külmikusse ning oodata, et see jahtuks ning siis hangunud rasv pealt ära korjata. Nüüd tuleks ülejäänud mahl tagasi liha peale kallata ja sisse segada, annab on maitseid ja mahlasust. Vajadusel maitsesta veel soolaga.

6 thoughts on “Rebitud sealiha – lihtne, hõrk ja mitmekülgne

 1. HL says:

  Mul õunaäädikat ei leidunud poes ja ei taha mujale kolama minna Kodus on valge veini ääädikat, sidrunimahla ja kuiva õunasiidrit. Võib äkki millegagi neist asendada?

 2. Piret says:

  MIna olen köögis arglik katsetaja ja meeldib soovituste ja retseptide järgi esialgu proovida. Milliseid maitsekombosid veel soovitaksid? Nt. aasia stiilis. Olen nõuannete eest väga tänulik 🙂

  • Getter says:

   Mõtled rebitud sealihale? 🙂 Näiteks hoisin kaste oleks super (Blue Dragoni oma on väga hea), maapähklivõiga nt; riisiäädikas ja soja, suhkur, tšilli on klassika 😉

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga