Kringlike kringlike

Tere kõigile! Kohe on käes pühadeaeg ja juba kindlasti mõtlete, mille heaga külalisi ja pere kostitada. Kuna ma ise jumaldan kringlit, siis olen seda teinud sõpradele, töökaaslastele ja trennikaaslastele ning pean tõdema, et miski vist ei ole nii pop kui see armas punutud küpsetis. Kõigepealt mainin, et ma võtan nüüdsest vastu kringlitellimusi ja teen täpselt sellise kringli, mida tellija soovib. Aga ma olen siiski lahke ja jagan enda pärmitaina saladusi ka teile, kes soovivad ise katsetada! Sisu koha pealt ma ühtegi kogust ega koostist ei dikteeriks, aga jagan ideid, mille alusel ise kombineerida.

Tainas:

 • 50g presspärmi
 • 5dl piima, käesoojana
 • soola
 • 200g suhkrut
 • 200g võid, toasoojana või sulatatud
 • jahu

Kus on jahukogus, te mõtlete? Selles peitubki hea taina saladus 😉 Mina jahu kunagi ei mõõda, vaid lisan silma, tunde järgi ja osade kaupa. Esiti segan kokku pärmi ja piima, millele lisan suhkru-soola. Siis asun lisama jahu, vahepeal lisan ka või. Nüüd hindan taina paksust – kui tainas on näpu all niiske ja hoiab ühtekokku, siis on see ideaalne. Kindlasti ei soovi ma tainast, mis on katsudes kuiv ja tihke. Kui aga veel ühtne pall ei moodustu ja valgub laiali, lisan jahu juurde.

Nüüd jätan tainakese kerkima 50kraadini soojendatud ahju seniks, kuni kahekordne. Seejärel rullin taina välja ja asun katma. Esimene kiht on või/Nutella/soolakaramell või muu  mahlasust andev koostisosa. Seejärel lisan midagi hapukat – rosinaid, õunu, marju ja kindlasti midagi tekstuurset – nt pähkleid. Siis põimin kaunilt kokku ja panen 200 kraadi juures 30 minutiks ahju. Tõstan välja, lasen jahtuda ja katan glasuuriga, milleks on tavaliselt sulatatud valge/piima-/tume šokolaad, aga vahel ka soolakaramell.

Põimimine on samuti üpris lihtne – rullikeeratud tainas tuleb lõigata kaheks või kolmeks osaks, ent mitte lõpuni välja, et need koos püsiks. Seejärel tõstad ühe osa teise peale nii, et lõikekoht kenasti nähtavale jääks. Pintseldad munaga ja ahju. Kusjuures – mina enam eelkergitust ei tee. Ma panen kringli külma ahju ning ahju käima ja selle ajaga, mil ahi kuumeneb, toimub kiirem kergitus ja ei olegi vaja lisaaega kulutada 🙂

 

 

9 thoughts on “Kringlike kringlike

  • Getter says:

   Pigem ekstra, et olla kindel, et läbi küpseb, sest üle see kringel eriti ei küpse, mahlane jääb ikka 🙂

 1. Pingback: Minu esimene kringel – Elu on seiklus … Anna võimalus enda omale !

 2. Maris says:

  Minul hoopis selline küsimus, kas oskad öelda, miks kringel peale ahjust välja võtmist lömmi vajub? Olen nüüd umbes 7 kringlit teinud viimase mõne kuuga ja kõik on lömmi vajunud. Proovisin täna sinu pärmitaignaga. Ka see vajus lömmi, ilmselt ei olnud asi taignas, vaid miskis muus, mida ma ehk valesti teen 🙂 Tänud!

  • Getter says:

   Ega jahu liiga vähe ei ole? Kas ahju temperatuur ja küpsetusaeg on piisav? On kenasti sees küpsenud?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga