Kuidas kriisiajal vaheldusrikkalt toituda?

Hei! Kuna praegu valitseb maailmas olukord, millesarnast pole meist paljud kogenud, siis on ka mõistetav, et segadust on palju. Mina ise ei ole pidanud toitu varuma, kuna mul on alati varud olemas, sest mulle meeldib osta põhiasjad pikaks ajaks valmis (kuivained, tomatikonservid ja -pastad, kikerhernekonservid, õlid, maitseained, munad, või, juust jne). Selles postituses püüangi ma pigem keskenduda sellistele toiduideedele, mille koostisosad oleks kauasäilivad, aga mis oleks siiski maitsekad.

Tangulistest on üks huvitavamaid maisitang ehk polenta. Seda keetes ja lisades parmesani-võid, saab ülimaitsva soolase pudru, mida sobib süüa nii omaette kui mitmete erinevate kastmetega. Mulle meeldib polenta kõrvale sättida näiteks hakkliha-tomatikastet, milles sibul, küüslauk, konserveeritud tomatid, hakkliha ja maitseained (basiilik, majoraan, oregano sobivad). Polenta juures on hea, et mahult paisub see märkimisväärselt – 1 osa polenta kohta tasub võtta 5 osa vett. Seega liitrisest pakist saab 6 liitrit putru.

Kartul. Odav ja tihtipeale suurtes kogustes kodus olema. Jällegi – väga mitmekesine mugulake. Sobib ahju panna, praadida, keeta, aurutada. Salatisse, liha kõrvale, teiste juurikatega. Mitmepäevase portsjoni head toitu saad näiteks siis, kui valmistad kartulipudru – keedetud kartulist, võist, koorest või piimast ja ka hakklihakastme, jällegi pisut tomatise, kuhu võiksid lisada ka sügavkülmast herneid, porgandit ja erinevaid maitseaineid (tüümian, Worchesteri kaste). Aseta kaste suure ahjupanni põhja, peale laota kartulipuder ning küpseta ahjus pruuniks. Väga toekas, aga lihtne ja soodne. Kartulit tasub ka suuremas koguses keeta, nii saad seda hiljem praadida, kasutada salatisse, teha katki ning valmistada kartulipannkooke. Sest kartul on väga hea toiteväärtusega ja toekas toiduaine!

Pasta. Siinkohal on ka lõputult variante ning räägin nendest veelgi lähemalt varsti. Aga samamoodi – sobib absoluutselt iga teise koostisosaga kokku segamiseks. Olgu selleks kasvõi midagi nii lihtsat kui juust või tomatikaste. Sobivad ka kõikvõimalikud juurikad, lihad, pestod. Väga lihtne ja hea pasta valmib ka vaid õli ja küüslauguga! Eestimaise makaronisalati saad siis, kui segad pastaga pisut hapukoort-majoneesi ning marineeritud kurki, suitsuvorsti ja tomatit.

Riis. Jällegi väga mitmekesine toiduaine ja tasub ka suuremas koguses keeta. Sellest saab valmistada praetud riisi, salatit, miks mitte vormirooga. Lisaks sobib riis suppide sisse ning kõikvõimalik aasiapäraste roogade kõrvaseks. Juba vaid riis + muna pannile teevad imemaitsva roa.

Jahu + pärm. Kombineerides jahu, pärmi, vee, soola saad väga lihtsa saia, mis alati hea. Lisades veel ka võid, suhkrut, saad juba midagi külluslikumat. Täites selle taina liha, kapsa, porgandi või kasvõi keedukartuliga saad mõnusad pirukad. Kasuta maitseaineid, et veelgi rohkem maitset anda! Must pipar, loorber, sibul, küüslauk – kõik sobib. Kui külmikus erinevaid ülejääke – juustukontse, vorste vms, siis tasub teha üks pitsa, kuhu need kõik kenasti peale laduda. Väga maitsev ja soodne 🙂

Kõikide tanguliste sekka sobib segada erinevaid juurikaid ja neid tasub praegu varuda sügavkülma – nii säilivad kaua ja ei pea liialt tihti poodi jooksma. Ka erinevad fermenteeritud tooted säilivad hästi ja on pealegi väga kasulikud. Hapukapsast saab suure pajatäie kosutavat suppi, lisa ainult kruubid ja natuke kondiliha. Sügavasse tasub varuda ka liha, mereande ja kala. Nii on neid hea igal ajal kasutada.

Ja olgem säästlikud! Kui toidu säilivusaeg hakkab lõppema, visake see patta või sügavkülma. Kui sai on vana, valmista sellest krutoonid või kuivikud, mida näksida. Kui maitseained tahavad närbuda, kuivata need hoopis ja kasuta hiljem. Kui aedviljad (nt tomat) on pisut pehmed ja teel mädanema, viska ruttu potti ja keeda neist kaste. Sama puuviljadega, marjadega – ideaalsed moosiks, kompotiks või mahlaks. Kuumtöötlemine aitab ja muudab paljudki toidud veel paremaks. Kuuma toidu koheselt purki panemine ning kaanetamine tagab ka vaakumi purgis, mis omakorda aitab toidul kauem säilida!

Hoidke end, lähedasi ja ärge kaotage end selles segaduses! Püüdke vaba ajaga, kui seda on, teha midagi, milleks ehk muidu mahti pole. Õnneks on infokanalid ikka suuresti valla ning iseseisvalt saab õppida, teadmisi omandada ikka. Küll kõik ruttu möödub, kui oleme tublid ja karantiinis püsime 🙂

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga