Väljakutse iseendale ja käsitööpelmeenid, need traditsioonilised

Hei! Olen olnud väga hõivatud erinevate projektige ja siia kahjuks eriti jõudnud pole. Loodan, et kõik on kenasti terved ja peavad karantiinile vastu! Mul tuli selline idee, et võiks oma järgmised 30 päeva natuke raskemaks elada keelates igasuguse valmistoidu tarbimise. See tähendab, et kõike, mida tarbida soovin ja mida on võimalik ise teha, pean ise tegema. Näiteks – majonees (seda teen nagunii juba), pasta (seda ka), aga ka šokolaadi, küpsiseid, kartulikrõpse, ketšupit, isegi tortiljasid – absoluutselt kõike, muidu suhu panna ei või! Arvesse ei lähe laagerdunud tooted nagu juust, prosciutto, sest neid ise teha pole kuigivõrd realistlik. Igatahes, mul on põnev ja kutsusin ka oma jälgijaid mingil kujul seda väljakutset kaasa tegema 🙂 Kindlasti hoian teidki kursis!

Lisaks – lõin hiljuti Facebook’i kaks toidugruppi: Juuretisest haputainani ja kodukokkade klubi. Mõlemad on selleks, et omavahel suhelda ja arutada ning koos kokata. Sealt, kusjuures, saingi idee ja palve teha pelmeene. Olin ammu isegi mõelnud, et oleks vaja ära proovida. Hiinapäraseid olen teinud kordi ja veel, aga neid tavalisi eestimaiseid veel mitte. Siin need siis on.

 

 

Pelmeenide jaoks:

  • 1 suur sibul
  • 500g hakkliha
  • soola
  • pipart
  • 1 muna
  • 2dl vett
  • nisujahu

Esmalt prae sibul klaasjaks ning lisa see hakklihale, sega. Maitsesta soola-pipraga ja jäta ootele. Taina jaoks sega kokku muna ja vesi ning lisa jahu nii palju, et tainas hakkaks kokku ja oleks tihke, sõtku korralikult. Peale sõtkumist peaks tainas olema kõvematsorti pall ja mitte kleepuma, ent ka mitte kuiv. Jäta 30 minutiks rahunema.

Nüüd jaga tainas umbes kümneks osaks ja rulli õhukeseks. Mina kasutasin pastamasinat, aga saab ka tainarulliga või kasutada spetsiaalset pelmeenivormi. Tainas peaks olema ni õhuke, et paistab kergelt läbi. Lõika tainast välja ruudud ja aseta ruudu keskele hakklihapallike.

Seejärel voldi ruudukesest kolmnurk ja sulge ääred hoolikalt.

Võid ideepoolest nii jättagi või siis keerata nö tortellini‘ks. See käib nii, et esmalt aseta kolmnurga alus nimetissõrmele ja keera üks haar ümber sõrme ja seejärel ka teine ning pressi kokku. Pööra tipp teistpidi ja ongi valmis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aja vesi korralikult keema – mida suurem pott, seda parem – ja maitsesta soolaga. Keevasse vette kalla pelmeenid ja keeda pehmeks. Juhul, kui pott on väiksemapoolne, siis pigem keeda mitmes osas, et vältida liigset temperatuurialanemist ja potentsiaalset kokkukleepumist.

Naudi hapukoore ja rohelisega! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga