Rabarberi frangipane

Rabarberihooaeg on täies hoos ning seda tuleb tähistada erinevate kookidega! Minu ajatu lemmik on purukook, ent vahel tuleb katsetada ka midagi uut ja eksootilisemat. Frangipane on mandlikreem, mis annab koogile siidisust ja luksuslikkust ning vastandub ideaalselt muretaina krõbedale tekstuurile. Selle koogi tegu ei ole kõige lihtsam ja kiirem, ent see-eest igati vaeva väärt!

Muretainast põhja jaoks:

  • 235g nisujahu
  • 25g suhkrut
  • 0,5tl küpsetuspulbrit
  • 1tl peenikest meresoola
  • 115g külma võid lõigatuna 1x1cm kuubikuteks
  • 85ml hapukoort
  • vajadusel 2-4spl jääkülma vett

Sega vispliga kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool ning aseta kauss 20 minutiks sügavkülma. Võta kauss külmast ning hakka vähehaaval sisse segama võikuubikuid. Selleks vali sobilik külm tööriist (see pane koos kausiga enne sügavasse) – kahvel, nuga vm. Töötle segu nii kaua kuni võitükid on katkise kreeka pähkli suurused. See võtab paar minutit. Lisa külm hapukoor ja sega kuni tainas kergelt kokku hakkab. Kui tainas tundub liiga kuiv, võta osa pihku ja pigista kokku ning vaata, kas see laguneb kergesti laiali. Kui tainas murdub paariks suureks tükiks, on hästi – see on valmis, kui muredam, siis lisa pisut vett. Aseta lauale toidukile ning kalla kausi sisu sellele. Võta igast nurgast kinni ja tõsta pisut, et tainas kuhjuks ühte. Keera ots kinni ja aseta vähemalt kaheks tunniks külmikusse. Väldi taina puudutamist!

Frangipane jaoks:

  • 115g mandlijahu, röstitud
  • 3spl tuhksuhkrut
  • 25g martsipani
  • 55g võid, toatemperatuuril
  • 1 suur muna
  • 1tl meresoola
  • 1tl mandliekstrakti

Sega kõik kokku ja jäta ootele.

Koogi jaoks:

  • 4 suurt vart rabarberit
  • pisut vahukoort
  • natuke suhkrut

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Võta külmast muretainas. Puista tööpinnale, tainarullile ja muretainale jahu. Rulli see nii kiiresti kui võimalik 3mm paksuseks ringiks. Tõsta tainarulli abiga küpsetuspaberile ning aseta 20 minutiks külmikusse.

Koori ja tükelda rabarber. Tõsta kaussi ning kalla peale pisut suhkrut, umbes 1-2spl, sega ja lase natuke seista.

Kuumuta ahi 220 kraadini. Võta tainas külmast ning määri sellele frangipane nii, et äärtest jääks 5cm katmata. Puista sellele 2spl mandlijahu, 2spl nisujahu ja 2spl tuhksuhkru segu (see aitab imada rabarberist tulevat mahla). Nüüd lao sellele tihedalt rabarberid nii, et alt kreemi näha ei jääks. Keera tainaääred kahekorra nii, et väike osa jääks rabarberi peale. Pintselda tainas vahukoorega ning puista peale suhkrut – ka rabarberile. Aseta ahju.

Esmalt küpseta 20 minutit, siis alanda kuumust 20kraadi ja küpseta veel 20 minutit, siis alanda kuumust 20 kraadi ja küpseta 15-20 minutit.

Serveeri jäätise või vahukoorega!

Retsept on adapteeritud Samin Nosrat’i raamatust Salt Fat Acid Heat.

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga