Minu säästukuu kokkuvõte ja mõned nipid

Hei! Mu väljakutse toituda säästlikumalt ja soodsamalt, ent endiselt toiteväärtuslikult ja maitsvalt on läbi saanud. Ma ei jaganud küll nii palju retsepte, kui soovinuks, aga väljakutse ise möödus väga edukalt. Ma võin julgelt öelda, et 52€ nädalas kahe inimese kohta saab vägagi hästi söönuks ja saab maiustada ka krevettide, kvaliteetse liha ja värskete viljadega, mida ma ka tegin. Siinkohal tooksin välja mõned nipid, mis aitavad toidule kuluvat raha paremini kontrolli all hoida:

 • Planeeri ette! Kui ostad korraga nädala toidu, saad paremini kalkuleerida ostetavaid koguseid ja ülejääke taaskasutada. Selliselt väldid ka poes impulssostude tegemist.
 • Osta hooajalisi puu- ja juurvilju – need on parema hinnaga ja ka oma headuse tipul.
 • Ära pelga sügavkülmatooteid – need on vägagi kvaliteetsed ja sageli ka soodsamad kui värske/jahutatud versioon. Kui sa nagunii tooraine läbi küpsetad, pole vahet, kas see on olnud eelnevalt külmutatud või mitte. Mina ostan selliselt krevette, edamame ube, spinatit, kala jpm.
 • Ära pelga ka konserveeritud tooteid! Näiteks purustatud tomatid – väga mugav kasutada ja pole roogade sees sugugi kehvem kui värske tomat. Samuti kikerherned ja teised kaunviljad, seened jne. Mugav ja soodne!
 • Osta suuremas koguses – suuremates pakendites on toote kilohind peaaegu alati soodsam. Näiteks – kui sööd palju riisi nagu mina, siis 10kg basmati riisi kulub marjaks ära. Hoiad kokku ja on alati võtta. Jahu ja teiste kuivainetega samamoodi.
 • Jälgi sooduspakkumisi – isegi kui hetkel toode veel kodust otsas ei ole, siis tasub see hea hinnaga ikka soetada. Näiteks – mulle väga meeldib Rimi I love eco sari ja nende tomatipasta ning ostan tavaliselt terve resti korraga valmis. Sama purustatud tomatitega jms, mis kiiresti ei rikne.
 • Kasuta kliendikaarte – igas suures ketis on need olemas ja kliendikaardipakkumisi on poodides palju, samuti kogud boonusraha.
 • Ära lase toidul rikneda – enamus toorainet ja valmistoitu sobib väga kenasti sügavkülmutada. Eriti tõhus on vaakumpakendamine – aparaat maksab küll pisut raha, ent toit säilib eriti hästi ja on ka kompaktsemalt pakendatud.
 • Ole loov! Eelmise päeva ülejääke annab väga hästi ära kasutada uue roa tarbeks. Näiteks – kui grillimisel jäi liha järgi, saad selle kasutada salatisse, suppi, mõnda karrirooga – kuhu iganes. Keedukartuliga saad teha kartulikotlette, prae- või ahjukartulit, kasutada supi sisse jne. Sai on vanaks läinud – rösti ahjus krutoonideks ja kasuta suppidel, salatites.
 • Lisa maitseid! Kasuta erinevaid ürte ja maitseaineid, mitte ainult soola-pipart. Tüümian teeb koorekastmetega imesid, rosmariin ahjukartuliga, salvei pastaga, roheline sibul supiga, basiilik tomatiga jne.
 • Ka odavast toorainest saab imemaitsvaid roogasid! Näiteks – ma keedan searaguust puljongi, lisan kartulit ja rohelist sibulat ja naudin. Nii külluslikult želatiinine, liha on imepehme ja maitsekas, sibul annab särtsu. Suur potitäis maksab 3€. Less is more!
 • Kõik, mis jõukohane, valmista ise. Majonees on imeodav ja palju maitsvam isetehes. Samuti puljong, pasta, sai, leib jpm. Ära pelga eksperimenteerida!
 • Ära koonerda kvaliteediga, aga ära maksa ka üle – mõni tooraine on väärt kallimat hinda (nt neitsioliivõli), aga ka seal on võimalik teha soodsamaid valikuid. Kõige kallim ei ole ilmtingimata parim!
 • Ära lange nimetuse ohvriks. Parmesan on parmesan ainult siis, kui Itaalias valminud, ent sama häid ja sama mekiga laabijuuste on ka poole odavamalt saada – need lihtsalt ei tohi kanda nimetust parmesan. Šampanjaga on ju samamoodi, ent ma ei leiaks, et cava või cremant üldiselt alla jäävad – hinnavahe on aga suur.
 • Ära lange brändi ohvriks. Tihti on tuntumad brändid kallimad, aga poodide omatooted on ka väga hea kvaliteediga, ent soodsamad. Rimi kaubamärki kandvad tooted on üldiselt väga hea kvaliteediga – ma ostan nii purustatud tomateid, vahukoort, salaamit kui tangaineid.

Loodan, et mõni nipp abiks ka on! Ma ise oskan ja tahan nüüd mõistlikumalt majandada, eriti sellepoolest, et toitu mitte raisata ja ära visata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga