Õun on üks mu kõige lemmikumaid puuvilju, kindlasti! Mitmekülgne ja mõnusalt eestimaine. Sobib nii magusatesse, soolastesse toitudesse kui ka jookidesse. Muideks, kuiv õunasiider on alati mu üks kõige esimesi valikuid. Ja ma räägin siinkohal ikka ainult naturaalsest siidrist 🙂 Galett ehk muretainal põhinev pirukas on viimasel ajal mulle palju silma jäänud. Olles väga ilus, ent rustikaalne, on see ideaalne küpsetis, mida pildistada ja nautida. Ja seega tahtsin minagi proovida. Ning pettuma ei pidanud ei välimuses ega maitses. Maitse tuli ikka väga hea! Ja kohe on ju ka õunaaeg käes.
Õunagaleti põhja jaoks (4-8 portsjonit):
- 190g nisujahu
- 50g suhkrut
- pisut soola
- 115g külma võid, kuubikutena
- 60ml jääkülma vett
Sisu jaoks:
- 2-3 suurt õuna õhukeste viiludena (mina kasutasin Granny Smithi, et hapukust ka oleks)
- 50g Muscovado suhkrut
- 1,5tl jahu
- 2tl sidrunimahla
- 1tl kaneeli
- 0.5tl kardemoni
- soolakaramelli (retsept allpool)
- 50g hakitud makadaamiapähkleid (või kreeka pähkleid)
Soolakaramelli jaoks:
- 200g suhkrut
- 90g toasooja võid, lõigatud kuueks kuubikuks
- 120ml vahukoort
- soola
Alusta tainast. Sega kokku kuivained ning lisa või. Töötle kiiresti purutaoliseks (me ei taha võid liigselt soojendada). Lisa vesi ja suru tainas ühtlaseks ning aseta koheselt kilega kaetuna külmikusse.
Koori ja viiluta õunad. Minu eest tegi selle töö eriti kiiresti ära KitchenAidi spiraliseerija 🙂 No mõeldakse ikka häid asju välja! Aseta õunaviilud kaussi, sega hulka suhkur, jahu, sidrunimahl, kaneel ja kardemon. Jäta seisma.
Nüüd valmista soolakaramell. Selleks kuumuta keskmisel kuumusel suhkur. Sega spaatli või puulusikaga pidevalt. Läheb aega enne, kui suhkur hakkab sulama. Mingi hetk on potis justkui karamellkommi puru. Siis hakkab suhkur veelgi sulama ja lõpuks on potis ilus merevaigukarva vedelik. Kui see on saavutatud, lisa koheselt kogu või ja sega tempokalt. Kui tundub, et või tahab eralduda, kasuta visplit ja sega eriti võimsalt. Siis, kui või on kenasti sulanud ja segu on ühtlane, nirista segades juurde ka vahukoor. Tõsta pott tulelt ning lisa nii palju soola, kui meeldib. Maitse!
Rulli tainas lahti. Ära liialt ühtlast ja ilusat kuju otsi, nii jääbki rustikaalsem mulje. Laota peale õunad ning nirist peale pisut soolakaramelli. Keera servad peale ja pintselda üle munaga. Pudista peale ka pähkleid. Küpseta 190kraadises ahjus kuskil pool tundi või seni, kuni tainas kaunilt kuldne. Serveeri jäätisega ja nirista peale ka soolakaramelli.