Pitsat? Jah, palun. Koduse pitsa valmistamise detailne juhend

Oeh, pitsast võiks ma rääkima jäädagi. See imeline maitsev pirukas, mis kunagi ei väsi hõrgutamast. Ma armastan pitsat ise valmistada ning eriti mõnus on sõpradega köögisaare ümber koguneda, juttu ajada ning arvukaid pitsasid meisterdada. Minu köögis valmivad itaaliapärased pitsad – rustikaalse pärmitainast põhjaga, mis on õhuke ja krõbe, peal tomatipasta ning mozzarella juust. See on baasiks igale pitsale, mida valmistan. Tihti lisan ka erinevaid salaamivorste, prosciutto sinki, hallitusjuuste ning parmesani, värskeid seeni, sibulat, pipraid, baklažaani – variante on lõputult. Küll aga tasub silmas pidada seda, et liiga palju erinevaid koostisosi ühele pitsale panna ei tasuks – maitsed segunevad liigselt ning pitsa saab liiga rammus. Mina piirdun üldiselt 4-5 koostisosaga. Less is more, kinda. 

Aga nüüd pitsa enda juurde. Ma jagan konkreetselt vaid ühte retsepti ning lisaks nippe, kuidas üles ehitada mõnus pitsakate. Üldiselt on iga mu köögis valminud pitsa  erinev ja kasutan parasjagu seda, mis mul kodus olemas. Ja mul on kodus peaaegu alati erinevaid juuste, salaamit, sinki jms. Küll aga on mul ka enda isiklik signatuurpitsa, mille retsepti leiutasin pagarisaate tarbeks ning mis on osutunud ülipopulaarseks. Seda jagan ka teiega 🙂

Pitsapõhjast olen kirjutanud varem, leiad retsepti siit. See on suurepärane retsept, mida kasutan ALATI. Algversioon pärineb Jamie Oliveri varamust.

Ja nüüd katte juurde. Nagu eelnevalt mainisin, siis määrin põhjale tomatipastat (kuivemat tüüpi, sest see välistab põhja läbivettimise) ning peale puistan mozzarellat. Ja nii pea iga pitsaga. Sinna juurde sobib väga hästi:

  • salaami, chorizo (Rakverel on väga hea viilutatud chorizo), kui soovin lahjemat pitsat, kasutan Rakvere flame roast seafileed. Õhuke viilutus on siinkohal märksõna
  • prosciutto või serrano sink, ka peekon (Rakvere ameerikapärane toorsuituspeekon on lemmik), väga hästi sobivad ka nt steigiviilud (ülejääkidest)
  • parmesan (Valio forte on igati sobiv), sinihallitusjuust, camembert, brie, mascarpone (väga mõnus sulanud koorene efekt) või muu maitsekas juust
  • värsked seened, nt shampinjonid, kuid hooajal ka metsaseened, miks mitte ka shiitake, austerservik
  • jalapeno, tšilli, pepperoni jms piprad – nii konserveeritud kui värsked
  • sibul, õhukeste viiludena või ka pärlsibul või marineeritud sibul (retsept allpool)
  • eelküpsetatud baklažaan, röstitud paprika, artišokid, pesto v päikesekuivatatud tomatid

Variante on tegelikult lõputult.

 

Perfektse pitsa valmistamiseks järgi neid nõuandeid:

  • Juust käib kõige alla! Ülejäänud kate (liha, seened jms) lähevad ALATI juustu peale (va muidugi tomatipasta)
  • Ära kasuta liialt vesiseid katteid, need võivad põhja rikkuda (nt värske tomat)
  • Ära pane pitsale liiga palju juustu (ma tean, ma ka armastan juustu, aga ikkagi)
  • Ära kasuta konserveeritud seeni, sest värsked on imeliselt head
  • Ära kasuta eelriivitud juustu, sest see on tärklisega segatud ning sulab kehvemini
  • Vorst, sink vm liha peaks olema viilutatud väga õhukeselt
  • Ahi olgu korralikult kuum (220-250 kraadi)! Ahjuplaat panna alumisele siinile, sest põhi vajab küpsemist (mina eraldi pitsakivi ei kasuta, ei tunne vajadust). Kasutan pitsarežiimi, mis on altküpsetus ja grill korraga. Sobib ka tavaline konventsionaalne küpsetamine.

Ja nüüd minu pardipitsa retsept, milleks varu järgmised toiduained (piisab kaheks suureks pitsaks):

  • 1 granaatõun
  • 2 pardirinnafileed
  • 150g Rakvere ameerikapärast toorsuitsupeekonit
  • 2 brie juustu
  • 2 palli mozzarellat
  • rukolat
  • tšillimoosi või -kastet (ma valmistan moosi ise, sobib hästi pardiga)
  • sibulat, õhukeste viiludena

Küpseta põhi koos juustude ning sibula ja peekoniga, pardirind valmista eraldi ning viiluta õhukeselt. Hiljem lao põhjale ning kata granaatõunaseemnete, tšillimoosi ning rukolaga.

Ja marineeritud sibulad, mida mõnus pitsale puistada (nähtaval esimesel pildil):

  • 2 punast sibulat, õhukeselt viilutatuna
  • 1dl õunasiidriäädikat (mina armastan Wöseli äädikat – hästi värske maitsega)
  • suhkrut
  • soola

Aseta sibulaviilud sõela ning kalla üle kuuma veega, tõsta kaussi. Vala üle äädikaga ning lisa maitse järgi soola, suhkrut. Lase u pool tundi seista ja naudi!

 

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga