Antrekoot Bearnaise kastmega

Selleks, et saada paremaks, vajame väljakutseid. Ja nii ma otsustasingi oma elu detsembrikuus natuke keerulisemaks, ent põnevamaks teha. Kavatsen terve kuu vältel kokata õhtusöögiks vaid selliseid roogi, mida varem valmistanud pole. Kokku 30 erinevat veel katsetamata retsepti. Uhkeks avapauguks esimese advendi õhtul valisin veisesteigi ning Bearnaise kastme – ajatu klassika.

Minu jaoks oli keerukaim osa planeerimine – mida teha enne, mida samal ajal, mida hiljem. Selge on see, et kastme tegemise ajal muuga tegeleda ei saa. Samas ei tahaks ju, et liha jahtuks. Kaste peaks ka peale valmimist koheselt taldrikule jõudma. Ja muidugi broccolini – seda tahaks ju lihamahladega koos praadida. Ahjukartuliga on lihtne, tema toimetab omaette. Nii otsustasin esmalt kartuli ahju visata, kastme valmis teha ning soojas hoida, liha praadida ja broccolini ka üle pruunistada. Toimis küll 🙂 Kuigi.. toidu pildile püüdmine tähendab pahatihti siiski leige eine söömist.

Ahjukartulid:

 • 0.5kg väikseid õrna koorega kartuleid (kasutasin Rautsi talu runnukaid)
 • pardirasva
 • soola

Puhasta kartulid, aga ära koori. Lõika pooleks. Sega sulatatud pardirasva ning soolaga. Aseta 200kraadisesse ahju kuniks kuldsed. Ikka väga kuldsed.

Bearnaise kaste:

 • 80ml veini- või õunaäädikat (kasutasin Wöseli õunaäädikat)
 • 1 shalottsibul
 • mõned pipraterad
 • soola
 • 2 munakollast
 • 125g võid kuubikutena

Vala äädikas potti, kuhu lisa tükeldatud sibul ja pipar. Lase keema tõusta ning redutseeri tasasel tulel. Järgi peaks jääma u 2sl vedelikku. Kurna ja vala kaussi. Sinna juurde lisa munakollased ning aseta kausiga kergelt keevale vesivannile. Sega hoolega, kuni muna on hüübinud ja segu paks, aga väldi kalgendumist! Muna ei tohi tükki minna. Seejärel asu juurde lisama võid. Mõned kuubikud korraga ning sega, kuni segu on täiesti ühtlane, alles siis lisa uus ports võid. 

Siinkohal võib kergesti juhtuda, et kaste eraldub. Ehk siis või ja vedelik eralduvad teineteisest. Pole hullu! Võta kaste tulelt ning lisa vähehaaval külma vett ning sega – kaste peaks uuesti kokku hakkama.

Antrekoot:

 • 2x200g antrekoot lõiku
 • soola
 • pipart

Kuivata liha köögipaberiga ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pann maksimumkuumusele. Lisa õli ja kohe, kui õli tossama hakkab, aseta viilud pannile. Prae mõlemalt poolt 1-3 minutit, sõltuvalt soovitud küpsusastmest – 2 minutiga peaks saama medium liha (õhema tüki puhul). Lase enne viilutamist mõned minutid puhata.

Samal pannil, kus praadisid liha, küpseta ka broccolini (või brokoli). Suurel kuumusel pidevalt segades. Jäta kindlasti krõmpsuvaks!

Ilusat pühadeaega kõigile 🙂 !