India võikana ja koduküpsetatud naan ning nipp suurepärase riisi valmistamiseks

Teate, pole midagi meeldivamat, kui see aroom, mis kodus mööda tube kandub, kui küpsetad india toitu. Lihtsalt nii imeline on see erinevate vürtside lõhn ja koheselt tekib ka pisut jõulune tunne. Võikana on üks tuntumaid roogi, mida ma ka ise väga sageli kokkan. Vahel asendan kana paneer-juustuga, mille samuti ise valmistan. Minu võikana retsept on a la Gordon Ramsay. Kes veel ei tea, siis Gordon on mu absoluutne lemmik. Tema kokkamist vaadata on nii rahustav ja mulle meeldib tema hääletoon samuti. Pluss ta on geenius 🙂 Muideks, teine mu suur geeniusest eeskuju on Isaac Newton ja ma arvan, et ta oli tulnukas. Aga lähme nüüd retsepti juurde. Ja põhjus, miks ma tahtsin südasuvel valmistada natuke talvist rooga, oli tomatiuputus – nimelt Rautsi Talu saatis mulle suure kastitäie oma imelisi tomateid.

Kana ja marinaadi jaoks (4 portsjonit):

  • 800 g luude ja nahata kanakintsusid, 3-4 cm tükkideks lõigatud
  • 2 küüslauguküünt, kooritud ja purustatud
  • 2 cm tükk ingverit, kooritud ja peenelt riivitud
  • ½tl teravat tšillipulbrit
  • 1½spl sidrunimahla
  • 100ml maitsestamata jogurtit
  • ½tl garam masala maitseainesegu
  • ½tl jahvatatud kurkumat
  • 1tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1-2spl õli kanatükkide pintseldamiseks
  • soola

Kastme jaoks:

  • 1½spl võid
  • 2 küüslauguküünt, kooritud ja peenelt hakitud
  • 2cm tükk ingverit, kooritud ja peenelt hakitud
  • 1 rohelise kardemoni kupar, seemned väljavõetud ja purustatud
  • 2tk nelki
  • 1tl jahvatatud koriandrit
  • 1tl garam masala maitseainesegu
  • 1tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1tl jahvatatud kurkumat
  • ½tl teravat tšillipulbrit
  • 400ml purustatud tomateid või kooritud, hakitud suviseid tomateid
  • 1spl sidrunimahla
  • 40g võid
  • 100ml rõõskkoort
  • soola
  • serveerimiseks värsket koriandrit

Sega kausis kanatükid küüslaugu, ingveri, soola, tšillipulbri (või paprikapulbri) ja sidrunimahlaga. Kata köögikilega ja hoia 30 minutit külmkapis. Sega omavahel jogurt, garam masala, kurkum ja vürtsköömned ning lisa kanale nii, et iga tükk saaks kenasti kaetud. Kata taas köögikilega ja marineeri külmikus 3-4 tundi. 

Tõsta kanatükid grillrestile, mis on asetatud küpsetuspaberiga kaetud plaadi kohale ning küpseta 180kraadises ahjus esmalt 8-10 minutit. Pintselda natukese õliga ning keera ümber ja küpseta veel 10-12 minutit kuni kana on küps.
Kastme valmistamiseks kuumuta pannil keskmisel kuumusel 1½spl võid ning lisa küüslauk ja ingver. Prae üks minut ja lisa kardemon, nelk, koriander, garam masala, kurkum ja tšillipulber. Sega hästi ja prae 1-2 minutit. Lisa tomatid ja sidrunimahl ning hauta veel mõned minutid. Lisa kanatükid ja sega kastmega kokku. Lõpuks lisa või ja koor ning sega kuni või on sulanud ja kaste ühtlane. Kaunista hakitud koriandriga ja serveeri basmatiriisiga ning naaniga.

Naani jaoks (6 leiba):

  • 25 g värsket pärmi või 1 pakk Veski Mati kuivpärmi
  • 300 g Veski Mati eriti head nisujahu
  • 1-2tl soola
  • 2tl suhkrut
  • 2.5dl maitsestamata jogurtit
  • 2sl õli
  • seesamiseemneid

Sega omavahel jahu ning pärm, lisa sool, suhkur, maitsestamata jogurt ja õli. Sõtku ühtlaseks ning lase kahekordseks kerkida. Kerkinud tainas jaga kuueks võrdseks osaks ning rulli lapikuks ja puista peale seesamiseemneid. Küpseta korralikult kuumal pannil seni, kuni üks pool hakkab mullitama (u minutike), keera ringi ning küpseta ka teiselt poolt. Tõsta pannilt ning määri koheselt võiga.

 

Aromaatse basmati riisi jaoks:

  • 2dl basmati riisi
  • vett
  • mõned kardemonikuprad
  • paar tähtaniisi
  • soola

Loputa riis korralikult ning pane paksupõhjalisse potti. Kata riis veega nii, et seda on umbes sõrmeküünejagu rohkem. Lisa vette ka soola ning katki pressitud kardemonikuprad ja tähtaniis. Lase riisil keema tõusta ning alanda kuumus koheselt madalaks. Lase vaikselt aurustuda, ära sega! Kui vesi on kenasti riisi imendunud, keera kuumus kinni ning serveeri!

Comments are closed.