Fish and chips – algusest lõpuni ise

Kas teil on ka vahel nii, et mõtlete pikalt, mida süüa teha, aga välja ei mõtle? Mul liigagi tihti. Eile jõudsin peale pikka heietusprotsessi fish and chipsi lainele, kuna teadsin, et kodus ootavad kartulid, mis vaja patta panna. Samuti on tegu üpris kiire ja muidugi ääretult maitsva roaga. Tegelikkuses sobib kasutada erinevaid valgeid kalu, aga ikkagi parim on koha. Teisena eelistaksin ma ahvenat. Tartar kaste on parim kaste selle mõnusa roa kõrvaseks. Retseptist jagub 2-3 inimesele.

Tartar kastme jaoks:

 • 1dl majoneesi
 • 1dl hapukoort
 • suur peotäis kappareid, pisut hakitud
 • suur peotäis hakitud marineeritud kurki
 • 1 väiksem sibul, hakitud
 • värsket rohelist (nt peterselli)
 • sidrunimahla

Sega kõik koostisosad kokku ja kohanda vastavalt maitsele. Kui soovid, lisa rohkem hapukoort, aga võib teha ka ainult majoneesiga.

Friikate jaoks:

 • 4-5 kartulit
 • õli, frittimiseks
 • soola

Koori kartulid ning lõika kangideks. Leota vähemalt tunnike külmas vees, kuivata. Kuumuta potis (või fritüüris) õli 150kraadini ning küpseta kartuleid 5-6 minutit nii, et veel ei  pruunistuks. Nõruta. Kuumuta õli 180kraadini ja küpseta kartulid teistkordselt, nüüd pruuniks ja krõbedaks. Maitsesta soolaga. Selliselt tagad seest pehmed, väljas krõbedad friikad.

Kala jaoks:

 • üks kohafilee (või haug, ahven)
 • 1dl nisujahu
 • 1 väike muna
 • soola
 • pipart
 • õlut

Lõika kala ühesuurusteks portsjoniteks (ühest fileest saab 6-8 tükki). Sega kokku jahu, sool, pipar ja muna. Nirista segades juurde nii palju õlut, et tainas oleks piisavalt vedel, et sinna kastes tainas kala kataks, ent liha paistaks siiski läbi taina. Kasta kalatükid ükshaaval tainasse, lase üleliigsel maha voolata ning küpseta õlis kuldseks.

Serveeri koheselt friikate ja tartar kastmega, kõrval sidruniviil.

 

 

Comments are closed.