Ideid, mida pakkuda peolaual

Ilusat aastalõppu, kallid lugejad 🙂 ! Eelmises postituses rääkisin pisut mullist ja kuidas seda valida, ent seekord räägin toidust, mida sobilik peolauale sättida. Kuna jõuludel sõid ilmselt enamik teist raskemapoolset toitu, siis on nüüd isu ehk millegi kergema järele, minul küll on. Juba lapsepõlvest on meeles, et ema rõhutas alati, et aastavahetusel peab sööma kala. Ja kala on ideaalse kergema roa võtmekoostisosa. Kala saab serveerida paljudel viisidel, ent üks mõnusamaid ja ka minu selle aasta plaan on sushi. Kuna pidu toimub sõpradega minu kodus, siis pakkusingi, et valmistaksime koos hunniku sushit, milles erinevat kala (lõhe, tuun, angerjas) ja mereande (kammkarbid, krevetid, kalamari). Seltsiks, nagu ikka, toorjuust, kurk, avokaado, jaapani omlett ja daikon. Ning sriracha majoneesi ja unagi kastet peale niristamiseks. Kõigile on tegevust ja saab oma maitse järgi rulli kokku keerata. Kavatsen mõned ka krõbedaks küpsetada. Serveerin sushi soja, wasabi ja ingveriga.

Kui sushi pole Sinu teema, siis annab kalaga veel mitmeid maitsvaid suupisteid valmistada – lõhe tartari või cevichet, praetud ja siis marineeritud räime (mu suuuuur lemmik), soolalõhe-avokaado crostinisid, kalamarjasaiu, kilu- ja heeringavõileibu munavõiga, siia äkist, mu kataifi tainas krevette – mida kõike veel. Krõbe saiaviil või leivaviil alla ja munavõi/avokaado/majonees/mõni muu sobilik kreemike peale ning kala sinna otsa ja ongi imehea suupiste valmis. Crostini, kes ei tea, ongi suupisteleivake, mil põhjaks krõbe ciabatta või baguette’i viil.

Väga kiire, mugav ja silmale ilus variant on valmistada charcuterie laud ehk siis täita suur lõikelaud, vaagen erinevate juustude, külmade lihalõikude ja sinna juurde sobivaga (viinamarjad, pestod ja moosid, artišokid, oliivid, baguette, näkileivad, hummus jpm). Nii saab igaüks ise endale õhtu jooksul sobilikke suupisteid kokku laduda.


Ma ise olen päris tihti külalistele erinevaid crostinisid/bruschettasid pakkunud, kuna neid on hõlbus süüa ja maitsvad on need ka. Lemmikud kombinatsioonid on Camembert juust+prosciutto+murakamoos, pirn+sinihallitusjuust, ricotta+praetud seened, avokaado+lõhe+kreemjuust. Nende alla läheb viilutatud ja ahjus või pannil krõbedaks praetud baguette või ciabatta leib, millele kindlasti ka oliiviõli piserdatud.

Veel on mul välja kujunenud üks lihtne ja hästi maitsev salatiretsept. Siinkohal kasutan ma siiski poemakarone, kuna käsitööpasta (lintnuudlid) siia ei sobi. Salat koosnebki keedetud makaronidest, isevalmistatud rohelisest pestost (basiilik, piiniapähklid, oliiviõli, parmesan, küüslauk), kirsstomatitest, mozzarellast ja soovi korral lisan ka šašlõkivorsti. Maitsestan veel palsami- või õunaäädikaga. Pesto hoiab makaronid ka üksteise külge kleepumast.

Lisaks võiksid lauale sobida erinevad tex-mex pärased road nagu quesadillad, tacod, nachod ja kõrvale kindlasti guacamole. Võimalik täita erinevate lihade, juurikate ja palju muuga. Quesadilla jaoks pane üks tortilla pannile, vahele juustu, hakkliha, tomatit ja avokaadot, keera taskuks ja prae mõlemalt poolt pruuniks. Nachodele piisab sellest, kui kallad need ahjupannile, puistad üle praetud hakkliha ja juustuga, lased natuke ahjus küpseda ja serveerid guacamolega. Ja minu guacamole sisaldab avokaadosid, tomatit, punast sibulat, laimimahla, koriandrit, soola. Avokaadot ma liialt ei purusta, tambin pisut kokteilinuiaga ja aitab 🙂 Ning tacodele on lemmiksisu hakkliha, mis praetud sibula, ketšupi ja srirachaga ja millele lisatud vürtsikat juustu ning muidugi guacamolet. Tacode vahele sobib oivaliselt ka kana, aga miks mitte ka midagi eriti külluslikku nagu veise antrekoot või teha sootuks vegan variant kikerherneste, kõrvitsa või muu säärasega. Ahjaa, marineeritud punane sibul on ka väga hea särtsu andev komponent, kiirmarinaadiks läheb aega vaid paarkümmend minutit ja õunaäädikat, suhkrut, soola. Keeduveega tasuks viilutatud sibul ka esmalt üle kallata ning nõrutada.

Ja magusast ka. Ma ise vist teen seekord mitu magustoitu – oma juustukoogi, pavlovad ja soolakaramelli tassikoogid. Aga väga võimalik, et mõtlen ümber. Mu kõige lemmikum magustoit üldse on creme brulee, aga kuna ma olen seda päris palju pakkunud, siis seekord valin midagi muud. Arvan, et lauale sobiks midagi miniatuurset ja säravat. Juustukoogi teeksin ma seekord nelinurkse, et saaksin ilusad ruudukujulised tükid lõigata. Pavlovat meeldib mulle alati miniversiooni teha, sest nii väldin selle lagunemist lõikamisel. Ja hästi sobiks ka valge šokolaadi kreem, mis serveeritud kaunisse klaasi. Makroonid oleks samuti superilus ja dekadentlik valik. Igaljuhul midagi natuke pidulikumat, uhkemad ja ilusamat kui tavapäeval 🙂 

Lingin siia mõned oma lemmikretseptid, mida võiksite proovida peolauale:

 

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga