Potid-pannid – milliseid valida?

Üks küsimusi, mida ma kõige tihedamini saan, on pannide ja pottide kohta. Mis firma, mis materjal, mismoodi. Seega kirjutan kokkuvõtlikult selle siin postituses lahti, et ülevaade anda.

Minu arsenalis on päris mitmeid erinevaid panne – mitu mittenakkuvat, roostevabasid, malmpanne, lisaks igas suuruses potte. Kasutan ma neid kõiki, aga erinevatel eesmärkidel.

Olgu öeldud, et mul on induktsioonpliit – ma ise olen kõige rohkem induktsiooniusku, kui soovida optimaalset ja mugavat toidutegemiskogemust. See on väga kiire, väga efektiivne ja võimas. Mulle meeldib, et temperatuur tõused-langeb kiiresti, et küpsetusanuma kõrvale ei teki kuumust. Ka see, et pliit reageerib ainult magneetilistele metallidele (ohutus!). Lisaks kasutan veel BGE grille (ka selle jaoks on omad pannid-potid).

Kõige universaalsem on mittenakkuv paksupõhjaline pann. Minul on juba vähemalt aastake olnud AMT pann (maksis u 50€). Siiani väga heas korras. Antud pann on raske ja tõesti paksu põhjaga, ei paindu ega lähe kummi ka suurimatel kuumustel. Mittenakkuvaga saab kõike teha – sobib absoluutselt iga toidu jaoks ja on ka väga kergesti puhastatav. Kindlasti esimene valik igas köögis. Põhimõtteliselt saab hea mittenakkuvaga kõik toimetused tehtud ka, nii et rohkem ei olegi panne vaja (minul muidugi on)! Lihtsalt valige suurem ja natuke kõrgemate äärtega pann, selliselt saate seal nii praadida kui valmistada kastmeid, pastasid jms.

Minul isiklikult on ka teine lemmikpann – suur roostevaba wokpann firmalt WMF (hind kuskil 120€). See on justkui väga suur kauss, milles on ääretult mugav segada erinevaid pastasid, vokiroogasid ja karrisid. Kasutan seda panni juba aastaid ja kindlasti mitu korda nädalas. Keedan ka nt Bologneset, sest tänu suurele avausele on selle panniga hea vedelikke redutseerida. Kuna tegu on roostevaba panniga, peab alati silmas pidama, et panni põhjale on vaja lisada õli ning see õli koos panniga olgu kindlasti kuum enne, kui lisate toidu! Eriti, kui see toit on vedelikuvaene. Vastasel juhul võtab pann kõik põhjale kinni ning põhi hakkab kärssama. Nt Bologneset tehes jääb ka tihti natuke hakkliha pannipõhjale kinni, ent kuna kastme jaoks lisan veini, siis selle veiniga kraabingi põhja puhtaks – see on vana hea nipp eriti sügavamaitselise kastme jaoks.

Lisaks on mul roostevaba Le Creuset pann, mida ma kasutan peamiselt siis, kui tahan mõnusalt pruunistatud toitu – näiteks steigi praadmisel asendamatu. Väga hea ka pardirinda tehes (saab koos selle sama panniga ahju ka panna), juurikate pruunistamisel jne. Jällegi – vajab kindlasti õli, muidu hakkab toit kinni! Ka õliga võib esmalt tunduda, et toit jääb kinni (liha eriti), ent kui pruunistus on saavutatud, laseb toit ennast ise panni küljest lahti. Küll aga ei kasutaks ma seda panni millegi kergesti nakkuva praadimisel (muna, pannkoogid jms).

Ja pannidest viimaseks – mul on mitu erineva suurusega malmpanni – grillil kasutamiseks, ahju jaoks ja vahel ka pliidil. Malmpann on kõige keerulisem neist kõigist, ent samas hoiab kõige paremini ja ühtlasemalt kuumust. Suurepärane grillil juurikate praadimiseks (ka kartuli), vajab samamoodi õli nagu roostevaba. Ahjus ideaalne ahjuvormina. Pliidil ma tihti ei kasuta, kuna on raske ja võib kriimustada pliidiplaati, ent kui on tarvis toitu esmalt praadida-kuumutada ja siis ahju pista, on malmpann vägagi kasulik abimees. Malmpann vett ei taha, seega seda ei tasuks kunagi pesta! Läheb kohe rooste. Ainult pühkides seda puhastataksegi (va kui emailitud).

Kokkuvõtteks – esmajoones varu endale korralik paksupõhjaline mittenakkuv pann, seejärel vaata vajaduspõhiselt, kas oleks tarvis erimõõdulisi mittenakkuvaid juurde või eelistaksid roostevaba panni või malmpanni. Arvesta, et kahe viimasega peab pisut õppima ümber käima 🙂

Ja potid. Pottide puhul kehtib sama põhimõte – olgu alati paksupõhjalised. Ma üldse ei tea, miks peaks keegi kasutama õhukese põhjaga potte-panne, sest need painduvad kuumuse käes ja on ebakvaliteetsed. Pottidega on lugu natuke lihtsam – roostevabad erinevad suuruses potid on väga universaalsed. Mul on jällegi WMF potte päris mitu ning ka AMT omi. Üks suur pott suppide, puljongite, pastakeetmise jms jaoks, väiksem tangainete keetmise jaoks, ühe sangaga väike kastrul kastmete ja piima/koore jaoks (hea kallamiseks), survekeedupott kiire ja ääretult kvaliteetse puljongi, hautiste jaoks. Lisaks ka (emailitud) malmpott, milles saab eriti häid ahjuroogasid teha, grillil kasutada või hapusaia (kodustes oludes) küpsetada. Ma ei soovitaks osta mittenakkuvaid potte, sest ma ei näe ühtegi põhjust, miks neid vaja oleks (pott üldiselt on siiski ju vedelike jaoks). Kehtib muidugi sama põhimõte, mis roostevabade pannide puhul – kui soovite midagi esmalt pruunistada/praadida, siis kasutage õli!

Väga head pannid-potid ei pea maksma üüratut varandust, tuleb jälgida nende kvaliteeti juba enne ostu sooritamist. Hea pood Tartus, kust saab AMT tooteid, näiteks, on Farwell. Olin minagi päris pikalt hea panni otsingul ning kasutasin kunagi ka Tefalit jms ning tagasi vaadates olid kõik need pannid ikka täielik raharaiskamine. Väga kiiresti läksid läbi, ent maksid sama palju kui mu praegune AMT, mis on lihtsalt superhea pann! WMF wok ja Le Creuset olid mõlemad küll pisut üle 100€, ent on mind truult teeninud juba aastaid ja igati oma hinda väärt! Ostes kvaliteetsed malm- ja roostevabad pannid-potid, võid kindel olla, et see on elupikkune investeering.