Caesari salat isetehtud kastmega, see autentne versioon

Head uut aastat, kallid lugejad! Mõtlesin aastat alustada ühe legendaarse salati retseptiga. Väga paljud toidukohad pakuvad Caesari salatit, end enamus neist kohtadest ei paku autentset versiooni. Selles pole midagi halba küll, ent miks mitte ka seda päris õiget proovida 🙂 Caesari salatis on vaid kolm komponenti – rooma salat, kaste ja krutoonid, garneeringuks parmesan ja must pipar. Ei kuulu sinna tomat, ei kana, ei miski muu. Salati täheks on loomulikult kaste ja seekord valmistame ka kastme täiesti ise – kaasa arvatud majoneesi. Asume asja juurde!

Salatikastme jaoks (umbes 3,5dl, soovi korral poolita koguseid):

  • 1 munakollane
  • 1,75dl rapsiõli (või päevalilleõli, peaasi, et neutraalne)
  • 8 anšoovisefileed (see ei ole vürtsikilu 🙂 Otsi poest kvaliteetseid anšooviseid. Ja ära seda jätta ka ei tasuks, sest see annab vajalikku soolakust ja umamit, mitte kalamaitset)
  • 1 küüslauguküüs, purustatud
  • 3-4 spl sidrunimahla (pressi värskelt)
  • 1tl valge veini äädikat või õunaäädikat
  • 100g värskelt riivitud parmesani + serveerimiseks
  • 1tl Worcestershire kastet
  • värskelt purustatud musta pipart
  • soola

Alustame majoneesist. Löö kaussi üks munakollane ning kiiresti vispeldades asu juurde lisama õli. Veendu, et segu ei eralduks, tekkima peab kaunis ja paks emulsioon! Seejärel jätka anšoovistega – need tuleks jämedalt hakkida ja seejärel uhmris pastaks töödelda. Kui uhmrit ei ole, siis tuleb improviseerida, aga võimalikult palju võiks neid muljuda.

Keskmise suurusega kausis sega kokku valmistatud majonees, anšoovisepasta, küüslauk, sidrunimahl, äädikas ja parmesan, Worcestershire kaste ning pipar. Kasta üks salatileht sisse ning maitse – vajadusel lisa soola ja hapet.

Salati kokkusegamiseks aseta kaussi terve salatilehed (kui pisemad) või rebi neid pisut väiksemaks. Lisa kaussi ka krutoonid (mina valmistan krutoone tavaliselt saiaülejääkidest, rebin katki ja õliga ahju – seekord tegin juuretisesaiast). Nind nüüd lisa ka korralik kogus kastet, see on ju roa staar! Sega korralikult ja ühtlaselt kokku ning garneeri parmesani ja pipraga. Serveeri koheselt ja naudi!

PS! Kui soovid süüa mitu päeva, siis ära kõike koheselt kokku sega vaid tee seda vahetult enne söömist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga