Vürtside tants taldrikul ehk natuke araabia kööki

Kui mind vähegi teate, siis ka seda, et erinevad vürtsid ja ürdid on minu suureks sõbraks. Miski ei anna toidule rohkem särtsu, kui õigesti valitud maitseained. Minu suurimateks lemmikuteks on tšilli, vürtsköömned, tüümian, koriander ja küüslauk. Kuigi armastan ka väga kõiki teisi. Polegi vist ühtegi sellist, mis mulle ei meeldiks. Tänu Click & Grow’le tutvusin hiljuti ka tai basiilikuga, mis on üks ääretult põnevamaiguline ürt. Kui pole proovinud, soovitan! Küll aga pole ma seda meie kaubandusest varem leidnud (olen otsinud küll).

Ja kuna olen suur maitsete fänn, siis meeldivad mulle väga ka sellised rahvusköögid, mis ei karda erinevaid vürtse kasutada. Näiteks araabia köök, kus teiste seas esikohale seatud  hummus, baba ganoush, muhammara, kofta, kebab, tabbouleh. Tänaseks postituse teemaks ongi just kofta – vürtsikas hakklihast valminud  vardake või ka lihapall. Suurepärane nii ahjus, pannil kui grillil tehes. Kõrvale lihtne pärlkuskussi salat ja värske jogurtidip.

Koftade jaoks (u 8 tükki):

  • 500-700g veisehakkliha (mina valmistasin ise kasutades Rakvere veiseteike), valige kindlasti vähemalt 18% rasvasisaldusega hakkliha
  • 1 pisike sibul
  • 1 muna
  • suur peotäis hakitud värsket koriandrit
  • 2tl jahvatatud koriandrit
  • 2tl vürtsköömneid
  • 1tl tšillipulbrit
  • 1tl suitsupaprikat, nt La Chinata 
  • 1tl kurkumat
  • 1tl küüslaugupulbrit (mitte soola)
  • 0.5tl kaneeli
  • 0.5tl musta pipart
  • soola
  • grillvardaid

Sega kõik koostisosad omavahel kokku ning vormi pallikesed või varraste ümber piklikud pätsid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures (kasutasin grillrežiimi) või prae pannil või grilli. Viimane on muidugi parim variant, sest lisamaitsed!

Kuskussisalat:

  • 100g pärlkuskussi
  • 1 keskmine suvikõrvits

Keeda pärlid ning kurna, loputa külma veega. Lõika suvikõrvits sektoriteks ning pruunista kiirelt pannil (ära hauta ega küpseta liialt, peab olema krõmps). Sega kokku ning maitsesta soolaga. Võid lisada ka maitserohelist (nt münt, koriander) – mina hoidsin seekord hästi lihtsana, kuna koftades ja kastmes on palju maitseid niigi.

Dipikaste:

  • 200g maitsestama kreeka jogurtit
  • 0.5 – 1 pakk Food Studio Chimmy salatikastet (, kuna selles kastmes on ka palju õli, siis osa õlist võid jätta kõrvale)

Sega omavahel kokku ning maitsesta soolaga. Oma värskuses sobib ülihästi vürtsikate koftade kõrvale.

 

PS! Minu Instagramis käivitus just Food Studio auhinnamäng. Vaata ja osale! 🙂 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga