Gnocchid ehk õhkõrnad kartuliklimbikesed

Ma ei hakka valetama – ma söön iga päev imeliselt maitsvaid roogi, mille ma enamjaolt ise valmis meisterdan. Aga sellegipoolest leian vahel end söömas midagi nii head, et ma lihtsalt ei suuda oma maitsemeeli uskuda! Eile oli selline päev. Valmistasin õhtusöögiks gnocchisid e itaaliapäraseid kartuliklimbikesi. Mitte ainult pole neil absoluutselt võrratu tekstuur, vaid ka maitse. Ma olen andunud kartulifänn ja see roog on maitsev austusavaldus sellele vahvale mugulale.

Mis eriti vahva – gnocchide tegemiseks on tarvis vaid paari koostisosa, mis enamikel alaliselt kapis olemas. Mina kasutasin oma lemmiktooteid, mida tean ja usaldan. Kartulil ja kartulil on vahe ning minu gnocchid tegi imeliseks Rautsi talu kartulike. Kasutan talumune, millel suur tumekollane rebu,  ja jahu ikka alati Veski Matilt. Musta pipart tasub kindlasti värskelt jahvatada ning mis puudutab soola –  eelistada naturaalset.

Kastme osas on valik lai, ent mina läksin kreemise ja küllusliku kastme teed. Sametine juustukaste katmas udupehmeid gnocchisid – ideaalne! Ja kuna ma oma aastatepikkuse Juustukuningate kliendikogemuse juures ei saa trühvlijuustu kunagi riiulile jätta, siis seegi kord otsustasin just selle juustuga pikantsust lisada. Trühvel lisab ka pisut gurmeehõngu.

Gnocchide jaoks (neli korralikku portsjonit):

  • 700g kartuleid (mina kasutasin Rautsi talu)
  • 150g nisujahu (Veski Mati)
  • 2 munakollast
  • soola
  • musta pipart
  • riisijahu (tasapinnale puistamiseks)

Esmalt keeta koorimata kartulid pehmeks, ent mitte lagunevaks. Kurnata ning lasta pisut jahtuda. Seejärel koorida ja kartulipressiga purustada (selle puudumisel võib suruda soojad kartulid läbi sõela, riivida või kahvliga purustada, aga mitte tampida). Oluline on kartuleid võimalikult vähe töödelda, kokku suruda. Me soovime saavutada õhulisi ja kergeid klimpe, mitte tihkeid. Nüüd, kus purustatud kartul on jahtunud toatemperatuurile, segada sisse ülejäänud koostisosad ja töödelda õrnalt ühtlaseks massiks ning vormida palliks.

Pallist lõigata noaga viilud ning need ühekaupa riisijahuga kaetud tasapinnal piklikuks vorstiks, mille läbimõõt 3-4cm, veeretada. Seejärel lõigata u 2cm vahedega juppideks. Gnocchid võib jätta nii nagu nad on või siis kahvliga mustri peale pressida.Niimoodi töödelda kogu tainas. Vahepeal võib vee keema ajada ning sinnagi soola panna. Kõiki klimbikesi ei tasuks korraga vette visata, vaid pigem jaokaopa. 

Selle koguse puhul näiteks 3-4 keetmist. Gnocchid keevad 1-2 minutit, kohe kui pinnale tõusevad, tuleks need vahukulbi või sõela abiga välja tõsta. Vesi peab korralikult keema!

Kastme jaoks:

  • 200ml vahukoort
  • 150g trühvlijuustu (võib asendada vastavalt maitsele)

Ahi soojendada grillrežiimil 200 kraadini. Vahukoor keema ajada ning tasasel tulel keetes ja segades sisse riivida juust, kuni kõik on ühtlaseks massiks

sulanud. Keedetud gnocchid kastme sisse segada ning ahjuvormi valada. Peale puistada pisut riivsaia (mina kasutasin pankot). Seejärel vorm ahju pista ning oodata 5-10 minutit kuni ilusalt kuldne. Peale riputada värsket tüümiani ning nautida! Ja uskuge mind, see on nauding 🙂 Mina sõin otse vormist ja kuiv valge veingi kõrvalt ei puudunud.

 

 

 

3 thoughts on “Gnocchid ehk õhkõrnad kartuliklimbikesed

  1. Ka says:

    Mu lemmikud! Kas sa tead, kas valmis voolitud gnocchisid võiks (enne keetmist siis) sügavkülmutada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga