Soolakaramelli tassikoogid

Alustan ausa ülestunnistusega, et mul isutab tihti kohvik Tassikoogid küpsetiste järele. Kuna aga oskan ka ise küpsetada, siis leidsin, et on aeg proovida nende soolakaramelli tassikooke järgi teha, sest nii on ju palju odavam, saab rohkem ja võibolla isegi natuke maitsvamalt. Ütlen ette ära, et ma ei pidanud pettuma. Ja minu jaoks oli see versioon ka maitsvam, sest muffiniosa oli oluliselt mahlakam ja kuna ma eelistan võimsaid maitseid, siis karamell ka maitsekam. Sellegipoolest on ka originaal superhea 😉

Mina tegin kõik ise – nii muffini, karamelli kui kreemi. Kindlasti võib kasutada ka valmiskaramelli, aga seda ise teha on ka väga lihtne ja tulemus on alati parem.

Vaja läheb (kuigi tainas on mõeldud 12, sain isegi 16 koogikest. Tainaretsept on inspireeritud inglisekeelsest blogist ja seetõttu ka kogused natuke lõbusamad):

 • 480ml nisujahu
 • 1tl küpsetuspulbrit
 • 0,5tl soodat
 • pisut soola
 • 1 riivitud tonka uba (võib asendada kaneeliga)
 • 120ml täispiima
 • 120ml 30% hapukoort
 • 110g toasooja võid
 • 60ml suhkrut
 • 180ml pruuni suhkrut
 • 2muna + 1 munakollane
 • 60ml keeva vett

Kuumuta ahi 180kraadini. Suures kausis sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja tonka uba. Teises kausis sega piim ning hapukoor. Käsimikseri või lauamikseri abil vahusta või suhkrutega. Selleks kulub minimaalselt 4 minutit, segu peab olema helekollane ja õhuline. Lisa ükshaaval munad. Aeglasel kiirusel lisa jahu- ja piimasegu kahes osas, alustades ja lõpetades jahuseguga. Nüüd lisa sisse ka keev vesi ja sega seni, kuni ühtlane, aga mitte rohkem. Täida muffinipanni vooderdatud pesad 3/4 jagu ning küpseta umbes 20minutit või seni, kuni muffini keskele torgatud hambatikk tuleb välja puhtana. Lase muffinitel natuke vormis seista, seejärel tõsta need restile jahtuma ning kui toasoojad, võid asuda kaunistama.

Soolakaramelli retsepti leiad siit. Aga mina tegin seekord pigem soolaiirise, milleks on vaja:

 • 60g võid
 • 120ml pruuni suhkrut
 • soola, maitse järgi (peab olema tuntavalt soolakas)
 • 120ml vahukoort

Kuumuta keskmisel tulel paksupõhjaline pann. Kalla kõik koostisosad pannile ja sega kuni sulanud. Kuumuta keemiseni ja keeda paar minutit, ent väldi liigset aurustumist, sest muidu ei jää kaste vedel, vaid muutub jahtudes tahkeks iiriseks.

Kreemi jaoks:

 • 400ml vahukoort
 • 400ml toorjuustu
 • maitse järgi suhkrut
 • soolakaramelli/iirist, kindlasti jahtununa

Vahusta kõik koostisosad kokku. Väldi liigmagusust.

Jahutunud muffini sisse õõnesta pisike auk. Selle tarbeks lõika noaga muffini keskelt välja väike mütsike. Täida auguke karamelli või iirisega, Aseta mütsike tagasi ning lase pritskotist peale ka kreem. Soovi korral puista lisaks soolahelbeid või kaunista iirisekommi, karamellikastme või millegi muu sobilikuga!

4 thoughts on “Soolakaramelli tassikoogid

 1. Merilin says:

  Hei,

  Täitsa loll küsimus vist, aga kas kreemi puhul on vaja vahukoor enne ära vahustada ja siis toorjuustuga segada või panen vahukoore toorjuustu hulka vedelal kujul?

  Väga inspireeriv toidublogi 🙂

 2. Maarja says:

  Tere!
  Koogid tulid väga maitsvad, aga kreem ei läinud üldse paksemaks. Tegin kõik retsepti järgi, milles võib asi olla?

  • Getter says:

   Tere!

   Kas vahustasid ikka julgelt? See kreem läheb kindlasti paksemaks ja korralikult, aga muidugi tuleb ka vahustada. Risk on ka üle vahustada, ent siis oleks pidanud kreem korraks paksenema, ikkagi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga